Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Korsvandring ska sprida Guds rike genom Sverige

Bärandes på ett kors ska Sveriges kristna enas och berätta om Jesus på en vandring från finska gränsen till Skåne. Det är planen som två kristna profiler och en nystartad förening tänker sätta i verket nästa sommar.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 nov 2019

– Vi hade tänkt att Haparanda symboliserar norr och sedan går vandringen till Stockholm, Göteborg, Malmö och lite till, förklarar Mats Nyholm, som är präst och direktor i S:ta Clara församling (EFS) i Stockholm.

Det var när han stod i blåbärsskogen i somras som EFS-prästen plötsligt fick ett samtal från den kristne sångaren och evangelisten Alf Lax, som själv gjorde en korsvandring från Göteborg till just S:ta Clara kyrka för fem år sedan. Nu var det dock en omfattande stafett-vandring, med kristna från alla samfund, och från norra till södra Sverige, som Lax undrade om Nyholm ville vara med och genomföra.

– Det blev så starkt, så jag kunde inte motstå hans fråga. Jag sa ja direkt. Jag tror att det var den helige Ande som lade idén på Alfs hjärta, säger Mats Nyholm.

Förhoppningen är nu att en mängd kristna ska vilja gå med och bära korset i dagsetapper om en till två mil på dess väg genom Sverige, med början i juni och slut i september 2020.

– Vi hoppas att det blir ett följe som går, så att en kan ansvara. Om man börjar gå på förmiddagen vid tio så är man framme vid ett, två kanske, beskriver EFS-prästen.

Planen är dessutom att ha ett torgmöte varje kväll på den plats dit korset har kommit, där korsbärarna får leda i bön, berätta om Jesus och bjuda in människor till att tro på den som en gång korsfästes.

– Jag förväntar mig att Guds rike ska komma och jag förväntar mig att människor som tycker att livet är hopplöst ska få nytt hopp för framtiden, säger Nyholm.

Alla som vill gå med korset för Sveriges skull och berätta om Jesus är nu välkomna att anmäla sitt intresse. Under hösten ska ett antal träffar anordnas där projektet presenteras och från den första november ska det även finnas en webbsida med adressen gåförsverige.se.

Flera församlingar som har fått nys om planen och vill engagera sig lokalt har enligt Nyholm redan hört av sig per telefon.

– Det känns väldigt uppmuntrande, säger han.

När EFS-prästen får frågan om han har något annat som han vill tillägga, så tänker han på två Jesuscitat ur bergspredikan i Matteusevangeliets femte kapitel: ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig” och ”Om någon tvingar dig att gå med en mil, så gå två mil med honom.”

– Nu har vi inte tänkt tvinga människor, men jag kom att tänka på det ordet, säger Mats Nyholm glatt.

Vi hoppas att det blir ett följe som går, så att en kan ansvara. Om man börjar gå på förmiddagen vid tio så är man framme vid ett, två kanske.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...