Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Korsvandring ska sprida Guds rike genom Sverige

Bärandes på ett kors ska Sveriges kristna enas och berätta om Jesus på en vandring från finska gränsen till Skåne. Det är planen som två kristna profiler och en nystartad förening tänker sätta i verket nästa sommar.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 nov 2019

– Vi hade tänkt att Haparanda symboliserar norr och sedan går vandringen till Stockholm, Göteborg, Malmö och lite till, förklarar Mats Nyholm, som är präst och direktor i S:ta Clara församling (EFS) i Stockholm.

Det var när han stod i blåbärsskogen i somras som EFS-prästen plötsligt fick ett samtal från den kristne sångaren och evangelisten Alf Lax, som själv gjorde en korsvandring från Göteborg till just S:ta Clara kyrka för fem år sedan. Nu var det dock en omfattande stafett-vandring, med kristna från alla samfund, och från norra till södra Sverige, som Lax undrade om Nyholm ville vara med och genomföra.

– Det blev så starkt, så jag kunde inte motstå hans fråga. Jag sa ja direkt. Jag tror att det var den helige Ande som lade idén på Alfs hjärta, säger Mats Nyholm.

Förhoppningen är nu att en mängd kristna ska vilja gå med och bära korset i dagsetapper om en till två mil på dess väg genom Sverige, med början i juni och slut i september 2020.

– Vi hoppas att det blir ett följe som går, så att en kan ansvara. Om man börjar gå på förmiddagen vid tio så är man framme vid ett, två kanske, beskriver EFS-prästen.

Planen är dessutom att ha ett torgmöte varje kväll på den plats dit korset har kommit, där korsbärarna får leda i bön, berätta om Jesus och bjuda in människor till att tro på den som en gång korsfästes.

– Jag förväntar mig att Guds rike ska komma och jag förväntar mig att människor som tycker att livet är hopplöst ska få nytt hopp för framtiden, säger Nyholm.

Alla som vill gå med korset för Sveriges skull och berätta om Jesus är nu välkomna att anmäla sitt intresse. Under hösten ska ett antal träffar anordnas där projektet presenteras och från den första november ska det även finnas en webbsida med adressen gåförsverige.se.

Flera församlingar som har fått nys om planen och vill engagera sig lokalt har enligt Nyholm redan hört av sig per telefon.

– Det känns väldigt uppmuntrande, säger han.

När EFS-prästen får frågan om han har något annat som han vill tillägga, så tänker han på två Jesuscitat ur bergspredikan i Matteusevangeliets femte kapitel: ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig” och ”Om någon tvingar dig att gå med en mil, så gå två mil med honom.”

– Nu har vi inte tänkt tvinga människor, men jag kom att tänka på det ordet, säger Mats Nyholm glatt.

Vi hoppas att det blir ett följe som går, så att en kan ansvara. Om man börjar gå på förmiddagen vid tio så är man framme vid ett, två kanske.

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Minister vill införa vigseltvång

Vigseltvång. Jämställdhetsministern Åsa LIndhagen (MP) vill frånta alla de samfund vigselrätten som inte viger... måndag 3/8 20:00

Ideologi ännu tydligare på reducerat Pride

Ledare Nästan alla offentliga arrangemang denna vår och sommar ställs in. Stockholm Pride genomförs dock... torsdag 30/7 00:00

Pastor Roland Hellsten har fått flytta hem

Pastorn och bibelläraren Roland Hellsten har avlidit efter en tids sjukdom. Han arbetade som pastor... måndag 3/8 19:00

Polisprofil: ”Kan polisen ställa upp i marsch för livet?”

Pride. Ännu en gång har landets polismyndighet valt att delta i Pride. Tidigare polismannen Olavi... måndag 3/8 17:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt