Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Skärmdump från gruppens Facebooksida.

Korskampanj för förföljda får kritik

Den kampanj som Världen idag kunde berätta om i onsdags, om kristna som bär kors för att ta ställning för världens förföljda kristna, väcker nu kritik. ”Uppmaningen känns uppviglande och okristligt” skriver Gunnar Sjöberg, kommunikationsansvarig i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 00:01, 5 aug 2016

Det var redaktörerna på bloggen ”Kristen opinion” som uppmuntrade människor att bära kors, och lägga ut bilderna på Facebook, för att ta ställning för världens förföljda kristna efter knivmördandet av en präst i Frankrike. Men det är inte alla kristna som tycker att initiativet #mittkors var bra.

”Alltså, jag vet inte. Det här med att kristna plötsligt ska börja bära kors som tecken för och emot nåt. Det är väl inget nytt egentligen, men uppmaningen känns uppviglande och okristligt i de motsättningar som redan råder.” skriver Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg i ett Facebookinlägg.

Men i ett blogginlägg skriver han sedan att han själv bär ett kors, och att han gör det med stolthet.  

Facebookinlägget har fått många positiva kommentarer, men en person skriver: ” Kan du möjligen förklara skillnaden mellan ditt sätt att bära kors och andras?”

”Jag bär det med. Inte mot.” skriver Gunnar Sjöberg.

På vilket sätt han anser att de som tar ställning för världens förföljda kristna bär korset mot något vill han inte svara på, utan hänvisar, via Svenska kyrkans pressavdelning, till sitt blogginlägg.

Även prästen Anna-Karin Hammar ogillar kampanjen.

”Det finns helt tydligt i mittkors-aktionen ett tydligt glidande med identiteter. Påven bäst som vanligt på att stå upp för islam och muslimska systrar och bröder. Antjes tidigare analys av den dolda tankefiguren som ligger som en tyst förutsättning för alla dessa bloggar, artiklar och initiativ, behöver utmanas, fortsatt.” skriver hon i en kommentar till Gunnar Sjöbergs inlägg.

Annika Borg, som är en av initiativtagarna till #mittkors, är chockerad över kritiken.

– Egentligen vill jag inte kommentera det fullständigt absurda utspelet att det skulle finnas något problematiskt i att bära hoppets symbol. Jag finner inte ord för att en kommunikationschef inom Svenska kyrkan försöker svärta ner vårt initiativ. Om han inte vill bära kors är det upp till honom, men jag tänker bära korset som en kärlekens och ljusets symbol, och i solidaritet med de förföljda kristna i världen, säger Annika Borg till Världen idag och fortsätter:

– Dessutom är det opastoralt att gå ut och säga så. Han försöker svärta ner de personer som gått och letat fram sina kors och berättat historier om dem. Han försöker svärta ner själva korset. Jag hoppas att han tar bort Facebookinlägget. Svenska kyrkans kommunikationsavdelning borde väl i stället lyfta fram de här berättelserna? Det här är otillbörligt.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...