På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En soldat bevakar en murare som är med om att bygga upp den kyrka som en rasande islamistisk mobb fullständigt raserade i mars. Knappt 40 dagar senare kunde kopterna fira påsk i en helt nybyggd helgedom. Foto: Scanpix

Kopter i Soul fick eget påskmirakel

Knappt 40 dagar efter att kyrkan hade lagts i ruiner, kunde församlingen fira påsk i en helt ny helgedom på samma plats – återuppbyggd av egyptisk militär.– Det är ett mirakel, säger församlingens präst, Balamoun Youakeem.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 maj 2011

Det var den 4 mars som en rasande muslimsk mobb fullständigt raserade De två martyrerna S:kt Georges och S:kt Minas kyrka i byn Soul, cirka 35 kilometer söder om Kairo. Som Världen i dag tidigare har berättat, skedde angreppet på kyrkan efter att en imam hade uppmanat byborna att "döda alla kristna". Detta som en reaktion på ett rykte om en kärleksaffär mellan en muslimsk man och en kristen kvinna – båda gifta på var sitt håll. Mobben stack kyrkan i brand och slog sedan, med släggor, sönder det som var kvar av byggnaden. Som kulmen på förödelsen, satte man upp en skylt som förklarade platsen vara en moské och höll ett bönemöte inne
i ruinerna.

Två dagar efter attacken protesterade 2 000 kopter utanför radio- och tv-huset i Kairo mot att regeringen inte hade reagerat på vad som hänt. Ytterligare ett par dagar senare spärrade koptiska män och tonåringar trafiken i en del av Kairo, plus att de kastade stenar på passerande bilar. Regeringstrupper gick in för att stoppa protesterna och i de strider som sedan följde med muslimska mot-demonstranter, dödades 13 kopter och mellan 50 och 100 människor skadades, uppger nyhetsbyrån Compass direct news. Det var ungefär då som armén förband sig att bygga upp kyrkan. Så har alltså nu också skett – och detta snabbare än vad någon ens hade vågat drömma om.

Balamoun Youakeem trodde inte från början att kyrkan överhuvud taget skulle uppföras igen. Detta eftersom myndigheterna är erkänt njugga med att ge tillstånd för ens de minsta reparationsarbeten i kyrkor, medan däremot moskéer ofta kan byggas utan några som helst tillstånd. Regeringen betalar för övrigt också lönen för de imamer som har fått en godkänd-stämpel.
– Nu är allt som det brukar. Militären svarade till och med för en vacker trädekoration på altaret. Arbetet har kostat mycket pengar, och kyrkan ser underbar ut, säger han.

Men uppbyggnadsarbetet fick inte pågå ostört: när militärledare och byäldste höll ett möte, fick de göra det till ackompanjemang av en kör av protesterande bybor som, utanför huset där mötet hölls, skanderade att de inte ville ha kyrkan.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier