Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kopt dömd till fängelse för hädelse

Tre års fängelse. Det blev domen för kopten Alber Saber, som åtalats i Kairo för hädelse, rapporterar Reuters. Samtidigt fortsätter våldsamma sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till Egyptens president.

Nyheter · Publicerad 14:54, 12 dec 2012

Fängelsedomen mot Alber Saber föll på onsdagen. Han åtalades efter att han greps i september, anklagad för att ha laddat upp delar av filmen "Innocence of Muslims" på internet och gjort en annan film som hånar religioner.
Åtalet mot Saber har bidragit till att öka farhågorna om att yttrandefriheten är hotad under den islamistiska presidenten Mohammed Morsi. Saber kan överklaga domen om han först betalar en borgen på motsvarande cirka 1 100 kronor, uppger Reuters. 

e starka protesterna i Egypten mot att presidenten tillskansat sig mer makt fortsatte på tisdagskvällen. Motståndare mot presidenten marscherade mot presidentenpalatset under tisdasgskvällen, samtidigt som presidentanhängare lovade att försvara palatset. Det blev inget försök att tränga in palatset på tisdagen, men oppositionella har anklagat Muslimska brödraskapet för brutalitet under de sammandrabbningar som ägde under förra veckan.

Mitt i rådande kaos ska egyptierna folkomrösta om den nya konstitutionen. På tisdagen beslutade att flytta fram folkomröstningen från 15 till 22 december, skriver AP.

Både kristna och sekulära grupper i landet har varnat för att den nya konstitutionen är formulerad på ett sätt som kan ge islamister stort inflytande över lagstiftningen, konstaterar nyhetsbyrån.  

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier