Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Yogapass med indiska studenter under förra årets internationella yogadag. Foto: Mukhtar Khan / AP / TT

Kontroverser kring internationell yogadag

Personer i Indien som tillhör en annan tro än hinduismen upplever ett hårt tryck att medverka och utföra yoga i samband med den internationella yogadagen 21 maj, en dag som också uppmärksammas i Kungsträdgården i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 07:24, 20 maj 2016

I Sverige menar många att yoga är en sekulär företeelse som befriats från religiös innebörd. Men där yogans rötter finns är kopplingen till religion tydlig, något som inte minst märks i samband med att den internationella yogadagen ska uppmärksammas.   

I Indien ifrågasätts på nytt regeringens påbud inför den internationella yogadagen den 21 maj. Under de tre kvart som utomhusmanifestationerna ska pågå, manas allmänheten att bland annat mässa mantrat "Om" eller ”Aum” och olika hinduiska vediska hymner.

– Vi är inte emot yoga i sig, men Indien är en sekulär stat som inte har någon statsreligion, säger Zafaryab Jilani, medlem i en muslimsk organisation, enligt TT.

– Om de tvingar på oss hinduistisk religionsutövning så strider det mot konstitutionen.

Ledaren för det indiska vänster-mittenpartiet JDU, KC Tyagi, är kritisk:

”Det här är ännu ett försök att överföra en gemensam agenda på de indiska massorna. Vi är emot det. Hur kan du säga till en muslim, sikh eller kristen att uttala 'Om'. För mig som hindu är det inget problem, men hur kan du be personer med annan religion att göra det?" säger han enligt indiska tidningen Deccan Chronicle.

Yogadagen uppmärksammades första gången i fjol i Indien. Premiärminister Narendra Modi ligger bakom initiativet, som han presenterade i samband med ett tal i FN:s generalförsamling i fjol. Världssamfundet lät sedan utlysa 21 juni till internationella yogadagen.

Världen idag har tidigare berättat om hur Stefan Löfven efter sitt möte med Modi i ett uttalande välkomnade den internationella dagen för yoga och att FN:s generalförsamling kommit överens om att "öka medvetenheten om fördelarna med att praktisera yoga".

I Kungsträdgården inleds ”firandet” av yogadagen med tre timmar yoga. En och en halv timme av dessa ansvarar Swami Jyothirmayah för. Han är en känd meditationslärare som åker jorden runt och talar, utför så kallad healing och håller i "välsignelsesessioner". "Swami" är en titel som någon som anses ha uppnått "en högre medvetenhet" kan få.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...