Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Konstverk som stals av nazisterna återlämnas

En tavla som stals av nazisterna under andra världskriget har under många år haft sin plats på ett museum i Belgien. Efter många års efterforskningar kan tavlan nu återbördas till de judiska ägarnas släktingar.

– De är mycket glada, säger advokaten som företräder släktingarna.

Nyheter · Publicerad 11:00, 20 feb 2022

Det har gått ungefär 80 år sedan nazisterna stal konstverket ”Blomstilleben” tillhörande det tysk-judiska paret Emma och Gustav Mayer, skriver The Guardian. Målningen av den tyske konstnären Lovis Corinth har funnits på museet Les Musées royaux des Beaux-Arts i Bryssel som nu lyckats spåra tavlans rättmätiga ägare.

Tavlan är den första som museet lämnat tillbaka av den konst som stals från judar under andra världskriget, uppger The Guardian.

– En triumf för rättvisan, säger den belgiske statssekreteraren Thomas Dermine.

Paret Mayer flydde från Tyskland och anlände till Bryssel i juni 1938. I augusti 1939, bara dagar före krigsutbrottet, tog de sig till Storbritannien och bosatte sig i Bournemouth. Sammanlagt ägde paret fler än 30 tavlor som varit försvunna sedan nazisternas plundringar.

Tavlan Blomstilleben, den enda som hittills återfunnits, återbördas nu till Mayers nio barnbarnsbarn, skriver The Guardian.

Imke Gielen, advokat som företräder paret Mayers släktingar, uppger att det är en historisk dag för familjen.

– De är mycket glada över att åtminstone en av de saknade målningarna identifierats och nu kan återlämnas, säger advokaten enligt The Guardian.

Advokat Gielen uppger att Gustav och Emma Mayers nio barnbarnsbarn, boende i Storbritannien, Sydafrika och USA, ännu inte bestämt sig för vad som ska hända med konstverket.

– I dag firar de, andra saker kommer inom de närmaste dagarna, säger Imke Gielen.

På museet Les Musées royaux des Beaux-Arts i Bryssel upplever man inget vemod i att återbörda tavlan till ägarfamiljen, uppger The Guardian.

– Återlämnandet är en mycket stark signal, även decennier senare kan rättvisan segra. Att reparera är att komma ihåg och att komma ihåg är att undvika att det värsta återkommer, säger museichefen Michel Draguet.

En triumf för rättvisan.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10