Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Könsneutrala dockor väcker reaktioner

En bild på en docka föreställande en flicka men med en pojkes könsorgan har de senaste dagarna fått stor spridning världen över. Leksaker som har ”transtema” är dock inget nytt. En av världens största leksakstillverkare skapade nyligen en hel serie dockor som ska vara ”könsneutrala”.

Nyheter · Publicerad 11:50, 30 jan 2020

Bilden på dockan med klänning med manligt könsorgan som nu sprids ska ha sitt ursprung i en leksaksbutik i Novosibirsk i Ryssland. Den har fått många på sociala medier att reagera starkt och mycket av kritiken går ut på att man riskerar att bidra till att skapa könsförvirring hos små barn.

Ett flertal stora medier har rapporterat om bilden, men huruvida den faktiskt säljs i leksaksbutiker i Ryssland eller om det handlar om ett defekt exemplar är oklart. Orsaken till att äktheten hos bilden ifrågasätts är bland annat att transpersoner inte accepteras i stora delar av det ryska samhället, det framstår därför som mindre sannolikt att dockor på temat tillåts i leksaksbutiker.

Men att det finns ”transdockor” till försäljning runt om i världen är fakta. En hbtq-aktivist vid namn Jazz Jennings lät 2017 ett företag tillverka en docka i hennes namn som helt saknade könsorgan, något som hyllades av hbtq-debattörer. Och i höstas gjordes dessutom ”transdockan” till en mainstreamleksak genom leksaksföretaget Mattel.

”Leksaker är en reflektion av kulturen och när världen nu fortsätter att hylla det positiva med inkludering, kände vi att det var tid att skapa en dockserie fri från etiketter”, sade Kim Culmone, en av de ansvariga vid Mattel, i ett pressmeddelande när man släppte sin dockserie ”Creatable World”.

Företaget hävdade att man genom research fått reda på att ”barn inte vill att deras leksaker ska dikteras av könsroller”. Hur denna research gått till eller vilka som tillfrågats framgick inte.

I en artikel i Time Magazine om Mattels nya dockor kallar en chef på företaget barn som varken känner sig som flickor eller pojkar ”könskreativa”.

Mattels nya dockserie har mött hård kritik.

”Med dessa könsneutrala dockor bryter Mattel ner föreställningen om kön i små barns sinnen och lär dem en ideologi som säger att det inte finns något samband mellan biologiskt kön och verkligheten”, skriver konservativa sajten The Daily Signal.

Man menar också att det är mycket tveksamt att barn, varav många sannolikt inte ens vet vad begreppet könsneutral innebär, skulle ha efterfrågat könsneutrala dockor, som Mattel påstår.

Med dessa könsneutrala dockor bryter Mattel ner föreställningen om kön i små barns sinnen …

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...