Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Könsneutrala dockor väcker reaktioner

En bild på en docka föreställande en flicka men med en pojkes könsorgan har de senaste dagarna fått stor spridning världen över. Leksaker som har ”transtema” är dock inget nytt. En av världens största leksakstillverkare skapade nyligen en hel serie dockor som ska vara ”könsneutrala”.

Nyheter · Publicerad 11:50, 30 jan 2020

Bilden på dockan med klänning med manligt könsorgan som nu sprids ska ha sitt ursprung i en leksaksbutik i Novosibirsk i Ryssland. Den har fått många på sociala medier att reagera starkt och mycket av kritiken går ut på att man riskerar att bidra till att skapa könsförvirring hos små barn.

Ett flertal stora medier har rapporterat om bilden, men huruvida den faktiskt säljs i leksaksbutiker i Ryssland eller om det handlar om ett defekt exemplar är oklart. Orsaken till att äktheten hos bilden ifrågasätts är bland annat att transpersoner inte accepteras i stora delar av det ryska samhället, det framstår därför som mindre sannolikt att dockor på temat tillåts i leksaksbutiker.

Men att det finns ”transdockor” till försäljning runt om i världen är fakta. En hbtq-aktivist vid namn Jazz Jennings lät 2017 ett företag tillverka en docka i hennes namn som helt saknade könsorgan, något som hyllades av hbtq-debattörer. Och i höstas gjordes dessutom ”transdockan” till en mainstreamleksak genom leksaksföretaget Mattel.

”Leksaker är en reflektion av kulturen och när världen nu fortsätter att hylla det positiva med inkludering, kände vi att det var tid att skapa en dockserie fri från etiketter”, sade Kim Culmone, en av de ansvariga vid Mattel, i ett pressmeddelande när man släppte sin dockserie ”Creatable World”.

Företaget hävdade att man genom research fått reda på att ”barn inte vill att deras leksaker ska dikteras av könsroller”. Hur denna research gått till eller vilka som tillfrågats framgick inte.

I en artikel i Time Magazine om Mattels nya dockor kallar en chef på företaget barn som varken känner sig som flickor eller pojkar ”könskreativa”.

Mattels nya dockserie har mött hård kritik.

”Med dessa könsneutrala dockor bryter Mattel ner föreställningen om kön i små barns sinnen och lär dem en ideologi som säger att det inte finns något samband mellan biologiskt kön och verkligheten”, skriver konservativa sajten The Daily Signal.

Man menar också att det är mycket tveksamt att barn, varav många sannolikt inte ens vet vad begreppet könsneutral innebär, skulle ha efterfrågat könsneutrala dockor, som Mattel påstår.

Med dessa könsneutrala dockor bryter Mattel ner föreställningen om kön i små barns sinnen …

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48