Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Danmarks nye kyrkominister, Manu Sareen, (R). Foto: Pressbild

Könsneutral vigselritual får tummen ner av biskop

När det första samkönade paret lämnar kyrkan som äkta makar – sannolikt till våren – ska Danmarks nye kyrkominister, Manu Sareen, (R) vara på plats och kasta ris på de lyckliga tu. Men redan nu får Sareen själv ris av kyrkans eget folk. För oron sprider sig och varning för permanent splittring är utfärdad.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 okt 2011

Efter nyår kommer det lagförslag som ska ge samkönade par rätt att vigas i Folkekirken – ett förslag som emotses med olika grader av begeistring,  beroende på vem man talar med. Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT, gläder sig både åt möjligheten och att stödet från dansken i gemen är stort. En undersökning, som gjorts på uppdrag av morgontidningen Jyllands-Posten, visar nämligen att 69 procent – av 1 010 tillfrågade – anser att samkönade par ska kunna vigas i Folkekirken på samma villkor som man och kvinna.
– Men vi ser helst att justitieministern ser till att det kommer könsneutrala äktenskap, säger föreningens vice ordförande, Vivi Jelstrup, till tidningen.

Vigsel av samkönade par kräver ändringar i lagen om registrerat partnerskap och äktenskapslagstiftningen. I Folkekirken avvaktar man nu utvecklingen: ska det bli ett speciellt vigselritual för samkönade eller ett enda ritual, oavsett det är man och kvinna eller två av samma kön som ska vigas?
Men någon politisk inblandning i detta vill till exempel Karsten Nissen, biskop i Viborg stift, inte se.
– Om statsmakten går in och lägger sig i kyrkans ritualer eller dikterar att registrerat partnerskap ska jämställas med äktenskap, vore det ett brott mot all tidigare praxis, säger han.
Han betonar att han ser fram till en dialog med Sareen om homovigslar, men att han hoppar av om det blir könsneutrala äktenskap.
– Det strider mot min teologiska uppfattning av äktenskapet, som i vår kultur är mellan man och kvinna, säger han.
Enligt ordföranden i Evangelisk luthersk netværk, Henrik Højlund, som är präst i Jylland, kommer homovigslar att leda till en permanent splittring i Folkekirken.
– Politikerna är på väg att lagfästa och ritualisera oenighet i kyrkan. Många lever i den falska föreställningen att homovigslar kan jämföras med den gång det kom kvinnliga präster, men detta är mycket mer dramatiskt och går över gränsen för vad som är normal kristendom. Och man är inne och petar på något som är helt grundläggande i kristendomen och Bibeln, säger han.
Och han tillägger:
– Folkekirken håller på att sekularisera sig själv ända upp till altaret i ett förtvivlat och missförstått försök att möta den moderna människan.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16