Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Konfrontation eller samtal – Israelpolitik skiljer Sveriges partier åt

Vilken relation ska Sverige ha till Israel? Den frågan avgörs till stor del av valets utgång. Sedan S -MP-regeringen tillträdde har de diplomatiska förbindelserna mer eller mindre djupfrysts med Mellanösterns enda demokrati.

Nyheter · Publicerad 13:53, 4 sep 2018

Värdefrågorna, del 5: Israel. Det första beslutet av vikt som den nuvarande regeringen tog, var att erkänna en palestinsk stat, helt utan förankring i riksdagen. Israel reagerade kraftigt, och sedan dess har relationsproblemen mellan Sverige och Israel bara accelererat.

Margot Wallströms olika utspel, bland annat antydan om att Israel utför utomrättsliga avrättningar, har gjort att till och med premiärminister Benjamin Netanyahu kallat det svenska agerandet ”skandalöst, omoraliskt och korkat”. Wallström har dessutom blivit portad från Israel, och under en period togs den dåvarande israeliska ambassadören hem som en stark markering.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...