Runt om i landet förbereder sig familjer för att fira påsk, men runt om i landet förbereder sig också kyrkor för att på olika sätt peka på den man som är grunden för vårt påskfirande.
I Jönköping anordnas tolfte upplagan av konferensen ”Tre dagar”. Där kan unga människor, och andra intresserade, få veta vad påsken handlar om. Detta genom seminarier, kvällsmöten och konserter. Konferensen, som anordnas av Kungsportskyrkan, TMU och SAU i samarbete med Ny generation och Bilda, äger rum i Kungsportskyrkan i Huskvarna mellan den 24 och 27 mars. Temat för årets konferens är Ordet, och talare är bland annat Josefin Lennartsson och Olivia Liebgott.
I Jönköping har även Pingstkyrkan konferens. Den pågår också mellan den 24 och 27 mars. En av talarna är Hans Weichbrodt. Man har även ett ekumeniskt kvällsmöte på långfredagen, tillsammans med alla kyrkor i staden, och en påskfest på påskafton.
I Halmstad anordnas den 24:e upplagan av Kornhillskyrkans påskkonferens. Temat i år är ”För alla folk”, eftersom man vill fokusera på det missionsuppdrag som Jesus gav oss. ”Med den flyktingsituation som vi har i Sverige i dag, handlar det i allra högsta grad också om vad Gud har kallat oss att göra i vårt land”, skriver man på hemsidan. Konferensen pågår mellan den 25 och 27 mars, och ackompanjeras av en ungdomskonferens som börjar redan på skärtorsdagen. Förutom Kornhillskyrkan är Frälsningsarmén och New Wine arrangörer.
På Kristet center Örebro arrangeras påskkonferensen ”Kristi kors – en välsignelse för alla folk”. Även denna konferens pågår mellan den 24 och 27 mars. Talar gör bland andra Stefan Salmonsson och Per-Åke Eliasson. Det blir även nattvardsgudstjänst och lovsångsgudstjänst.
I Korskyrkan i Alingsås har man påskkonferens mellan den 25 och 27 mars. Där medverkar bland andra Marc Dupont från USA och Hans Jansson från Kungsportskyrkan i Huskvarna.
I Betel Runemo är det också påskkonferens mellan den 25 och 27 mars, och här är talarna bland andra Stefan Salomonsson, Hans och Monica Augustsson och Susanne Renkel.
I Frikyrkan Insjön sätter man traditionsenligt upp musikalen ”Vem är den mannen?” Insjöborna bjuds in till tio föreställningar för att se historien om Jesu liv. Medverkar gör omkring 90 personer – främst församlingens medlemmar, men även en del inlånade personer från andra kyrkor.
Från början var musikalen bara ett enkelt påskspel som ungdomsgruppen satte upp, men sedan dess har produktionen växt och blivit allt mer avancerad. Anders Ragnegård är regissör och Magnus Rolands är kapellmästare, och utöver det medverkar kostymsömmerskor, sminköser, kökspersonal, scenpersonal, ljud- och ljustekniker och musiker.
Föreställningen, som är 2,5 timme lång, är gratis och brukar dra mycket folk. Datumen för årets föreställningar är 22–23, 25, 27 och 28 mars. Församlingen har även föreställningar för skolklasser.
En församling som sätter upp påskmusikal för första gången är Korskyrkan i Karlstad. Det är den nyskrivna musikalen ”Varför” som blandar dåtid och nutid, och gestaltas av 50 församlingsmedlemmar. Musikalen visas på påskafton och påskdagen, och har fri entré.
I Uddevalla finns det också möjlighet att se en musikal. Mitt på Kungstorget sätter kommunens församlingar upp det traditionella passionsspelet. I år är det 14:e gången som historien om Jesu död och lidande sätts upp, och musikalen, som är gratis, drar mer folk för varje år. Föreställningen är en timme lång och visas klockan 15.00 på långfredagen och klockan 13.00 på påskafton.
En annan kyrka som satsar på påskdrama är Norra Åsums församling utanför Kristianstad. Där återinför man dramat ”För människans skull”, skrivet av Kristianstadsbon och tonsättaren Anders Zackrés. Dramat sattes upp 2009–2011, och har sedan dess varit efterfrågat. Nu gör man det större än någonsin – totalt kommer det vara ett 70-tal personer som på olika sätt är med och ger påskhistorien liv. Det är körer, solister, dramagrupper, dansgrupper, ljud- och ljusillustrationer och recitatörer. På grund av att publikintresset varit så stort att alla inte har fått plats, ger man i år två föreställningar på påskdagen – en klockan 11 och en klockan 15.
EFS Västerbotten ordnar under påskveckan påskläger för alla åldrar. Mellan den 24 och 28 mars samlas man på EFS fjällgård i Klippen, Hemavan, för att åka skidor, umgås, äta tillsammans, fira gudstjänster och ha bönesamlingar. För dem som inte har ledigt under påskveckan ordnar man även ett läger som pågår 28 mars – 1 april.
För de lite yngre påskfirarna finns lägret Agnus Dei som anordnas av ELU ungdom (Evangelisk luthersk mission). Mellan den 24 och 27 mars samlas ungdomar från 15 år på Åhus missionsgård i Skåne. Där får man lyssna till undervisning, vara med i bön- och lovsångssamlingar, äta tillsammans och delta i utomhusaktiviteter. Talare är bland andra Hans Weichbrodt och Johannes Imberg.
För de ungdomar som är lediga först veckan efter påsk anordnas dataspelslägret ”Game on – church edition”. Bakom lägret, som äger rum på Strömbäcks folkhögskola mellan den 29 mars och 1 april, står EFS Västerbotten. Förutom att spela dator-, tv- och brädspel kommer ungdomarna att få delta i gudstjänster och bibelstudier.
– Ska vi kunna möta ungdomar med evangeliet måste vi göra det där de är och på deras villkor. Spela spel gör ungdomarna i vilket fall som helst, säger ungdomsprästen och lägerplaneraren Isak Samuelsson till EFS Västerbotten.
I Svenska kyrkan-församlingar runt om i landet anordnas i påsk många påskvandringar, konserter och mässor. Bland annat är det påskvandring i S:t Matteus kyrka i Stockholm, konserten Stabat mater i Almundsryds kyrka i Tingsryd och påsknattsmässor i flera kyrkor i Göteborg.
Många församlingar inom Svenska kyrkan har även redan haft påskvandringar och påskspel för skolklasser.
Församlingarna inom Luleå domkyrka anordnar mängder med arrangemang – det är påskvandringar, passionsgudstjänster, konserter, afternoon tea och mässor. Även Missionskyrkan i Luleå anordnar en slags påskvandring, fast den är i form av en friluftsgudstjänst.
I S:ta Clara kyrka i Stockholm arrangerar man på långfredagen den traditionella korsvandringen genom staden. Den startar på Sergels torg klockan 13.00 och avslutas klockan 15.00 med en gudstjänst på samma torg. Predikar gör då Carl-Erik Sahlberg. Klockan 16.30 visas sedan filmen ”The passion of the Christ” i kyrkan.
För den som inte har möjlighet att komma iväg till en kyrka i påsk finns SVT:s påsksändningar. Under fem program, med start den 24 mars, berättar Lena Forsberg om Jesu väg från mörker till ljus.
På långfredagen klockan 10.05 visas gudstjänst från Motala kyrka med bland annat Motala motettkör. Under samma kväll, klockan 21.15 visas en korsvägsandakt från Colosseum i Rom där bland andra påve Franciskus närvarar, och på påskdagen klockan 10.05 visas högmässa från Motala kyrka.