Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Vindkraftverk väcker starka reaktioner. Foto: Christian Charisius/AP/TT

Kommuner ska få svårare att säga nej till vindkraft

Kommuner som vill lägga in veto mot nya vindkraftsprojekt måste göra det tidigare än i dag. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet.

Nyheter · Publicerad 22:00, 5 mar 2022

Enligt regeringen ska förslaget göra processen för tillstånd för vindkraft mer förutsägbar, bland annat genom att en kommun inte ska kunna säga stopp i ett sent skede.

”Det kommunala vetot har, i sin nuvarande form, kritiserats för att göra tillståndsprövningen ineffektiv och oförutsägbar, vilket är anledningen till att regeringen nu föreslår en förändring i regelverket. Kommunen ska ha kvar sitt inflytande vad gäller vindkraft samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Ett bolag som vill bygga ny vindkraft måste ha kommunens medgivande för att en ansökan om tillstånd ska kunna prövas. Kommunen måste inom en viss tid göra klart var den står i frågan och ska sedan inte kunna backa.

Regeringen bedömer att det blir tydligare för inblandade vad som gäller och att det sparar kraft och tid för företag som vill bygga ny vindkraft, för myndigheter som ska granska ansökningar och för kommuner.

En kommun som har sagt nej till utbyggd vindkraft är Ragunda i Jämtland. Vindkraftverken blir allt större, låter mycket, förändrar landskapet och riserar att störa rennäringen, förklarade kommunalrådet Mikael Westin (C) för SVT i höstas. Dessutom får kommunen inte mycket ersättning för energin som vindkraftverken producerar, påpekade han.

– Nu tycker jag att det räcker här i Norrland, sade han.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00