Enligt regeringen ska förslaget göra processen för tillstånd för vindkraft mer förutsägbar, bland annat genom att en kommun inte ska kunna säga stopp i ett sent skede.
”Det kommunala vetot har, i sin nuvarande form, kritiserats för att göra tillståndsprövningen ineffektiv och oförutsägbar, vilket är anledningen till att regeringen nu föreslår en förändring i regelverket. Kommunen ska ha kvar sitt inflytande vad gäller vindkraft samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.
Ett bolag som vill bygga ny vindkraft måste ha kommunens medgivande för att en ansökan om tillstånd ska kunna prövas. Kommunen måste inom en viss tid göra klart var den står i frågan och ska sedan inte kunna backa.
Regeringen bedömer att det blir tydligare för inblandade vad som gäller och att det sparar kraft och tid för företag som vill bygga ny vindkraft, för myndigheter som ska granska ansökningar och för kommuner.
En kommun som har sagt nej till utbyggd vindkraft är Ragunda i Jämtland. Vindkraftverken blir allt större, låter mycket, förändrar landskapet och riserar att störa rennäringen, förklarade kommunalrådet Mikael Westin (C) för SVT i höstas. Dessutom får kommunen inte mycket ersättning för energin som vindkraftverken producerar, påpekade han.
– Nu tycker jag att det räcker här i Norrland, sade han.