HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kommunalt veto ska inte gälla ”idédrivna” skolor

Under valrörelsen var ett så kallat kommunalt veto för att stoppa friskolor en uppmärksammad fråga. Och vid ett regeringssammanträde på onsdagen lades förslaget fram. Men utbildningsminister Gustav Fridolin betygar att det inte ska gälla så kallat idédrivna skolor.

Nyheter · Publicerad 14:34, 2 apr 2015

– Det är oacceptabelt. Det innebär att i rödgröna kommuner förbjuds nyetablering av friskolor.

– Det här innebär att det är det definitiva slutet för friskoleuppgörelsen.

Det var reaktionerna från Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet och sedan Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, till TT efter att regeringen meddelade att frågan om att "kommuner ska ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor avsedda att drivas i vinstsyfte" nu ska utredas.

– Det handlar om hur vi ska säkerställa så att alla skolor drivs för att de har en idé om hur man driver den bästa skolan och inte för att man vill göra snabba pengar. När det just handlar om skolor ska drivas i vinstsyfte så ska kommunerna få ett avgörande inflytande. Vi är tydliga med att de nya reglerna inte ska gälla ickekommersiella skolor som byskolor och idédrivna skolor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, enligt Expressen.

Han menar att "de allra flesta friskolor drivs av en passion för utbildningsuppdraget" och att dessa inte kommer att påverkas.

Men Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, har en helt annan bild.

– Det är ett dråpslag mot friskolorna om det skulle bli verklighet. Det hotar hela friskolebranschens framtid, säger hon till tidningen.

Samuel Teglund​
samuel.teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...