HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kommunalrådet stäms av två muslimska debattörer

Kommunalstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), har stämts för förtal av två muslimska kvinnor. De menar att politikern "jämfört dem med nazister och terrorister" på sin blogg, och att det skett på grund av deras muslimska tro.

Nyheter · Publicerad 18:03, 9 okt 2018

I början av mars 2018 skrev Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, ett blogginlägg, efter det att en filmvisning och samtal kring ”Burka Songs 2.0” stoppats av Göteborgs stad.

I inlägget, med rubriken ”Dalta inte med extremister”, menade hon att personerna som skulle lett diskussionen står för extremism, och att kommunen brustit i sitt värdegrundsarbete.

Att ställa in evenemanget ”var det enda rimliga” skrev Ann-Sofie Hermansson, som pekade på aktivisternas koppling till organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén, MMRK.

Efter inläggen polisanmäldes Ann-Sofie Hermansson för förtal av de två kvinnorna i fråga, Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil.

Anmälan lades ner, och nu har de två kvinnorna valt att gå vidare med en ansökan om stämning genom ett så kallat enskilt åtal för förtal med hatbrottsmotiv.

– Mina klienter är inte formellt anklagade för något men hindras ändå från att delta i det offentliga samtalet, med de uppgifter som spridits av stadens valda företrädare som grund, säger det juridiska ombudet Silas Aliki i ett uttalande som spritts bland annat på Facebook.

– Därför är det angeläget att pröva vad som får sägas om människor och inte, med tanke på vilka konsekvenser det här fått för mina klienters liv.

På sin blogg kommenterar Ann-Sofie Hermansson påståendet att hennes motiv skulle ha varit att ”kränka målsägandena på grund av deras trosbekännelse”.

"Anklagelserna är fullständigt orimliga", skriver hon, och förklarar utförligt varför hon tagit avstånd till Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil.

"Jag har, i linje med de bedömningar som då gjorts samt med stöd även från annan expertis, beskrivit MMRK-medlemmarna Doubakil och Abdullahi som extrema röster som i andra sammanhang bjudit in och försvarat terrorister. Jag har också noterat att MMRK:s påstådda försvar av rättigheter regelbundet går över i ett aktivt försvar av terrorister och deras agerande".

En person som stöttat S-politikern är Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert vid Försvars­högskolan.

– Ställer man upp bakom dömda terrorister och individer som senare döms så är man en extrem röst. Man använder mänskliga fri- och rättigheter som ett sätt att försöka neutralisera anklagelser mot de här terrordömda individerna, säger han till Göteborgs-Posten, och välkomnar Ann-Sofie Hermanssons linje i frågan.

Man använder mänskliga fri- och rättigheter som ett sätt att försöka neutralisera anklagelser mot de här terrordömda individerna.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...