Det blev nej från den så kallade Öckeröalliansen som består av KD, Liberalerna och Moderaterna när det gäller frågan om att kommunen ska hissa Prideflaggan. Man fick stöd från Sverigedemokraterna och röstsiffrorna slutade 20-17, rapporterar GP.
Maria Brauer, S-gruppledare, var efteråt kritisk.
– Jag är väldigt, väldigt besviken över att vi inte kunnat ta ställning för detta, säger hon och partikollegan Anders Olofsson menar enligt tidningen att detta visar på ”fördomar och intolerans”.
Men det handlar snarare om en policyfråga enligt Jan Utbult (KD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
– I dag har Öckerö en enkel och strikt flaggpolicy – vi flaggar med svenska flaggan på flaggdagar eller då någon anställd i kommunen går bort – och vi tycker det är bra. Om vi nu börjar flagga för en rörelse eller organisation kommer vi ställas inför väldigt många avvägningar framöver där andra grupper, som till exempel funktionshindrade, invandrare eller etniska minoriteter som vi heller inte heller flaggar för. Men att vi inte flaggar för dem eller till exempel Bris eller Rädda Barnen betyder inte att vi har något emot dem eller att de skulle vara mindre värda. Och på samma sätt ser vi då på HBTQ, säger han till GP.
Han får medhåll av Jacob Rudolfsson, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen (SEA). Rudolfsson skriver på Facebook att "i ett mångkulturellt samhälle måste staten avhålla sig från att välja sida bland idédrivna rörelser".
Han hänvisar till att SEA argumenterade på liknande sätt när man 2014 frågade Stockholms läns landsting om de kunde flagga för Jesusmanifestationen i lokaltrafiken.
Svaret då blev nej, trots att man använde regnbågsflaggor på bussarna i samband med Pride. Arrangemanget är inte ”av en sådan dignitet att det motiverar de förhållandevis höga kostnader som en flaggning medför”, var svaret från lokaltrafikens ansvarige då.
SEA gjorde förfrågan utifrån det faktum att kristna är världens mest förföljda grupp och efterfrågade en ”konsekvent hållning” gentemot olika gruppers önskemål.