Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Söderhamns kommun ska hissa den så kallade transflaggan under en cermoni. Bilden är ett montage av flaggan vajande på rådhuset i Söderhamn.

Kommun hissar transflagga

På torsdagen blir Söderhamn den första svenska kommunen att hissa en transflagga, detta efter en förfrågan från RFSL lokalt. Initiativet bekostar kommunens invånare.– Vi jobbar offensivt med hbtq-frågor, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 nov 2014

Den 20 november uppmärksammas Transgender day of remembrance. Det handlar alltså om situationen för transpersoner, och detta har Söderhamns kommun beslutat sig för att satsa på. På kommunens webbplats kan man läsa att transpersoner "är människor som genom sitt könsuttryck eller sin könsidentitet inte följer vår kulturs könsnorm. Ordet transperson är ett paraplybegrepp för olika typer av transidentiteter."
Söderhamns kommun har tidigare varit en av de första i närområdet att anordna en pridefestival. När man nu fick frågan av den lokala RFSL-föreningen om att också uppmärksamma transpersoner var det enligt Sven-Erik Lindestam lätt att svara ja.
– Som kommun vill vi stå för öppenhet, tolerans och förståelse. Vi ser hur det ser ut i världen och då vill vi som offentlighet motverka förföljelse och diskriminering mot transpersoner.
Responsen har varit positiv, säger han.
– Vad jag sett har det inte dykt upp några mörkermän som sagt korkade saker.

Vilka kriterier gäller för att man ska kunna få hissa en flagga på kommunens flaggstänger?
– Ja, när det gäller offentliga byggnader... Det finns ju en del saker, som nationsflagga, kommunens flagga och EU-flaggan som kan hissas. Och vid utländska besök hissas det landets flagga. Det finns regelverk. Huruvida det finns ett regelverk för en prideflagga eller transflagga vet jag faktiskt inte. Men för oss är detta viktigt.

På frågan om det är aktuellt att uppmärksamma fler utsatta grupper genom att hissa flaggor säger Sven-Erik Lindestam:
– Vi tycker att detta ligger i linje med det aktiva arbete vi bedriver med hbtq-frågor i ett brett perspektiv.
Skulle det komma en förfrågan för att lyfta fram andra grupper är det något man i så fall får ta ställning i det fallet, säger han.

RFSL kommer att anordna flera andra aktiviteter för att uppmärksamma Transgender day of remembrance, något kommunen är supportande till, enligt Sven-Erik Lindestam.
Det är kommuninvånarna som står för kostnaden för flaggceremonin.
– På samma sätt som vi valt att köpa in prideflaggorna eller den sydafrikanska flaggan vid ett besök därifrån, så har kommunen köpt transflaggan, säger Sven-Erik Lindestam.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...