Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kommer alfabetet räcka till när hbtq utvidgas?

När vi tar bort Guds budord och den judekristna etiken från samhället får vi problem med både brottslighet och trasiga familjer. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Frågorna som tas upp är budgeten, att Kanada utökar hbtq-begreppet och att representanter från olika religioner lanserar tio budord för klimatet i samband med FN:s klimattoppmöte.

Nyheter · Publicerad 15:00, 11 nov 2022

– Galenskaperna fortsätter. Vad är det som händer?

Orden från Sven Almkvist gäller att Kanada, med premiärminister Justin Trudeau i spetsen, utökar hbtq-begreppet till 2slgbtqi+.

Almkvist resonerar i Veckans nyheter kring vad det finns för orsaker till den här utvecklingen. Han menar att det finns andliga skäl: När vi tar bord Gud från ekvationen blir sanningen något subjektivt. Dessutom finns det inget självklart rätt eller fel, menar han.

Sven Almkvist för ett liknande resonemang när det gäller att judar, kristna och muslimer lanserar tio budord för klimatet i samband med FN:s klimattoppmöte som pågår i Egypten.

– Vi börjar tillbe skapelsen i stället för skaparen. Och konsekvensen blir inte fred och frid, utan mycket annat som är negativt för människan, säger han.

Skulle vi följa Guds tio budord i Sverige skulle vi, enligt Almkvist, inte ha samma problem med mord, stölder och trasiga familjer.

– Vilket lyckligt land vi skulle ha varit! Vi skulle varit världens rikaste land, säger han.

Det första ämnet som diskuteras i programmet är högerpartiernas budget, och huruvida den är en svekbudget eller en ansvarsbudget. Frågan som diskuteras är bland annat varför bensin- och dieselskatten inte sänktes i så stor utsträckning som KD, M och SD pratade om före valet. Sven Almkvist uttrycker viss förståelse, men får mothugg av programledaren Sara Andersson.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10