Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Kollekt till Seglora smedja kritiseras

Söndagen den 26 februari går kollekten i Svenska kyrkans församlingar i Stockholms stift bland annat till tankesmedjan Seglora smedja. Något som kritiseras av Christer Hugo som är kyrkoherde på Dalarö.- De har en väldigt tydlig politisk agenda, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 feb 2012

I Svenska kyrkan går kollekten antingen till församlingens arbete, eller till särskilda ändamål inom stiftet eller på riksplanet. Seglora smedja, som bland annat drivs av Helle Klein, välkänd präst och debattör som numera skriver ledare i nättidningen Dagens arena, är söndagen den 26 februari mottagare av en halv stiftskollekt, något man också varit 2010.
- De har en agenda som inte alls är gemensam för hela Svenska kyrkan och som jag inte kan känna mig solidarisk med, säger Christer Hugo.

Han framhåller både politiska och teologiska ställningstagande som Seglora smedja gjort som han menar är problematiska; exempelvis att man krävt att Palestina ska erkännas som självständig stat och att man, som Hugo menar, övergett den traditionella synen på missionsbefallningen. Hugo säger att det blir en jobbig situation att ta upp kollekten i kyrkan den aktuella söndagen.
- Vi kommer självklart ta upp kollekten men jag kan inte varmt rekommendera ändamålet, det kan jag inte.

Enligt kyrkoherden bör det föras en diskussion kring vilka grupper i kyrkan som ska ha rätt att få del av stiftskollekterna. Då borde kanske också till exempel Oasrörelsen få en kollekt, säger han.
- Seglora smedja är givetvis fria att driva vilka frågor de vill. Men det finns många rörelser inom kyrkan av olika teologiska slag som inte alla i stiftet känner sig bekväma med att skänka pengar till.

Världen idag har fått ett skriftligt svar från Stockholms stift angående hur urvalet sker när det gäller de här kollekterna.
"Det här är beslut som är fattade i demokratisk ordning. Besluten om stiftskollekter fattas efter ansökan från de olika organisationerna och ambitionen är att stödja brett bland olika typer av organisationer och verksamheter. Det är domkapitlet i varje stift som bestämmer kollektändamålen och vilka dagar som stiftskollekt ska tas upp. I år går stiftskollekten bland annat till samarbetsrådet för judar och kristna, Kristna fredsrörelsen och Individuell människohjälp. Kritik har vi fått tidigare exempelvis för kollekten till verksamhet bland flyktingar", skriver Pär Sandberg, pressekreterare i stiftet.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier