Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Klagade på mammarollen – bemöttes med bibelord

Det kristna synsättet om självuppoffrande kärlek har fått utrymme i Svenska Dagbladet på sistone. Bakgrunden är en essä av Madelaine Levy där hon skriver om en längtan tillbaka till tiden innan hon fick barn. Sorglig läsning, menar kristna författaren Carolina Klintefelt och får visst medhåll av skribenten Ivar Arpi.

Nyheter · Publicerad 15:40, 5 dec 2018

”Jag ligger i mörkret och väntar på att barnen ska somna. Ettåringens hand har trasslat in sig i mitt hår. Han rabblar alla ord han kan: Maa-mma. Paa-ppa. Hee-mma. Äta.” Så inleds Madelaine Levys essä på temat ”ensamhet under småbarnsåren” vilken publicerades i Svenska Dagbladet den 24 november.

Texten fortsätter med ord om en femåring som ålar sig i sängen, en man som tömmer diskmaskinen och insikten av att det är en scen som utstrålar närhet och omhändertagande.

Men sedan vänder texten.

”I min hjärna snurrar tusen tankar. Allt jag borde få gjort i stället för att ligga här. Alla ställen jag hellre hade varit på. Alla människor jag inte längre träffar.”

Texten fortsätter med att Madeleine Levy saknar intellektuella diskussioner, kreativa projekt och kort sagt sitt liv före barnen.

”Jag är som mest harmonisk, som mest mig själv, då jag läser böcker, skriver essäer som den här, vandrar långsamt genom museer, pratar med mina vänner... Inget av detta har mina barn något som helst intresse av att jag ägnar mig åt”, skriver Madelaine Levy.

Synsättet får kritik i en replik av Carolina Klintefelt, författare och redaktör för kristna tidskriften Nod.

”Hur kommer de som är barn just nu att må, om de växer upp med en latent skuldkänsla över att ha berövat sina föräldrar möjligheten att leva ett fritt och stimulerande liv?” skriver hon.

Carolina Klintefelt menar att texten är ett uttryck för den individualistiska och självförverkligande syn på oss själva som sekulariseringen gett upphov till.

Om man har synsättet att andra människor fungerar bäst när de speglar oss på ett sätt som är smickrande för hur vi vill uppfatta oss själva, och människorna är mer upptagna av sina egna behov, ”som exempelvis små barn ofta är”, blir det utmattande för den postmoderna individualisten, skriver Carolina Klintefelt.

Hon menar vidare att den kristna tron är bakgrunden till ett samhälle som tar hand om äldre, sjuka och svaga – och att den är en motpol till Madelaine Levys synsätt.

”Kristna är kallade att likna Kristus, som gav sitt liv frivilligt. I mötet med andra är vi därför kallade att ge på bekostnad av oss själva – inte av tvång, utan av kärlek”, skriver hon.

Hon hänvisar därefter till flera bibelord om den självuppoffrande kärleken och menar, att den kristna tron är ett svar på den existentiella ensamheten.

Carolina Klintefelt får, på flera punkter, medhåll av Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi.

”Personligen tror jag på att bejaka livets olika skeden, även om det innebär saknad och sorg. Man kan inte vara en ungdom livet ut. Man kan inte gå oskadd och oförändrad från ett skede till ett annat. Något måste dö för att något annat ska kunna leva”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Ivar Arpi skriver vidare att han anser att det pratas för lite om det som föräldraskapet ger och frågar sig om det finns utrymme för kvinnor att göra det.

”På senare år har jag varit på en del fester där föräldrar tävlar om att klaga på hur jobbigt det är att ha hand om sina egna barn, och hur skönt det är att sätta dem på dagis tidigt. Det är skämtsamt, visst, men genren finns för att vår kultur alltmer ser barn som en börda, ett problem som ska lösas, logistik som ska planeras”, skriver han.

Han påpekar därefter, i en kommentar, att han känner en stor tacksamhet över sina barn.

”Att få barn är det bästa som hänt mig”, skriver han.

[G]enren finns för att vår kultur alltmer ser barn som en börda, ett problem som ska lösas, logistik som ska planeras.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...