Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kippavandring i Lund efter misstänkt hatbrott

Efter flera dåd mot judar i Lund genomfördes en kippavandring i universitetsstaden på torsdagskvällen. "Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?", frågade sig arrangörerna inför vandringen.

Nyheter · Publicerad 13:33, 9 nov 2018

Åttio år har gått sedan Kristall­natten i Tyskland – en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska samman­hang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

När Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund skulle uppmärksamma minnet av Kristallnatten föll därför valet på just Lund.

– Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, sade Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT inför kippavandringen.

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

– Otryggheten finns där. När en sådan här sak händer så blossar den här känslan upp igen och den blir mer påtaglig. En del judar har ju redan fattat beslut och har flyttat från Sverige, säger han.

I en debattartikel nyligen lyfte han frågan om det svenska samhällets skydd. Enligt en undersökning som genomförts av det Judiska centralrådet är polisbevakningen kring synagogor och judiska skolor i grannländerna mer omfattande än i Sverige och de judiska församlingarna får större bidrag till sina egna säkerhetsorganisationer.

Efter kippavandringen i Lund hölls det en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkade, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.

Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...