Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

En månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT

Kippavandring i Lund efter misstänkt hatbrott

Efter flera dåd mot judar i Lund genomförs i kväll en kippavandring genom universitetsstaden. "Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?", frågar sig arrangörerna.

Nyheter · Publicerad 16:30, 8 nov 2018

Åttio år har gått sedan Kristallnatten i Tyskland – en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

Därför väljer Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund att uppmärksamma minnet av Kristallnatten just i Lund.

– Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, säger Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT.

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

– Otryggheten finns där. När en sådan här sak händer så blossar den här känslan upp igen och den blir mer påtaglig. En del judar har ju redan fattat beslut och har flyttat från Sverige, säger han.

I en debattartikel nyligen lyfte han frågan om det svenska samhällets skydd. Enligt en undersökning som genomförts av det Judiska centralrådet är polisbevakningen kring synagogor och judiska skolor i grannländerna mer omfattande än i Sverige och de judiska församlingarna får större bidrag till sina egna säkerhetsorganisationer.

Efter kippavandringen i Lund hålls en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkar, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...