De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Kippavandring efter hatbrott i Lund

Efter flera dåd mot judar i Lund genomfördes på torsdagskvällen en kippavandring genom universitetsstaden. "Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?", frågade sig arrangörerna.

Nyheter · Publicerad 13:33, 9 nov 2018


Bakom Kippavandringen stod Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund. Syftet var att dels uppmärksamma 80-årsminnet av Kristallnatten i Tyskland 1938 dels minnas händelsen i Lund för bara en månad sedan då ett radhus sattes i lågor. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier och polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken.

– Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, säger Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA/Israel. USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade...