Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nuri Kino är fast besluten att öppna ett asylboende för kristna. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kino: Migrationsverket måste följa lagen

Nuri Kino är fast besluten att starta ett asylboende för kristna, och han kan tänka sig att stämma Migrationsverket om de inte stödjer boendet ekonomiskt.

Nyheter · Publicerad 12:10, 9 feb 2016

Krönikan som Nuri Kino, grundare av A Demand For Action som jobbar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien, skrev i Svenska Dagbladet i helgen har fått stor spridning. Där berättade han om sina planer att starta ett asylboende för kristna efter rapporterna om att kristna far illa på svenska boenden. Men beskedet från Migrationsverket har varit att man inte stödjer boenden som delar upp människor utifrån religion eller etnicitet.

På sin Facebooksida skriver nu Nuri Kino:

”Samtidigt verkar det som om att Migrationsverket kommer att vägra finansiering, då lovar jag att stämma myndigheten, även den måste följa svensk lag.”

Han syftar på Diskrimineringslagen som ska ”motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder”.

I mejlsvar till Världen idag utvecklar Nuri Kino sin Facebookpost:

”Jag menar att Migrationsverket måste följa lagen, om någon diskrimineras måste de vidta åtgärder. Nu sträcker jag ut en hand, jag är beredd att hjälpa verket att öppna ett asylboende så som görs för HBTQ-personer. Jag har också frågat myndigheten om den tänker agera för asylsökande som förföljs på grund av sin religion på samma sätt som de gör för asylsökande som förföljs för sin sexualitet.” 

På frågan om han ska öppna ett boende även om Migrationsverket nekar ekonomiskt stöd svarar han:

”Ja, jag tänker öppna ett asylboende, vi måste agera, vi kan inte tyst titta på ´bara´ för att Migrationsverket gör det. Om inte annat får jag samla pengar till det på sociala medier.” 

Nuro Kino berättar att han redan fått över 300 mejl av anställda på boenden, flyktingar och personer som på ett eller annat sätt vill hjälpa till med att öppna och driva boendet

”Det är fantastiskt att se hur solidariskt svenska folket är med personer som behöver skydd och trygghet.” 

Han har också sträckt ut en hand till Svenska kyrkan.

”Jag har frågat Svenska Kyrkan om de kan tänka sig att finansiera ett sådant boende i väntan på att Migrationsverket ska följa lagen. Min förhoppning är att Svenska Kyrkan tar sig i kragen och gör något konkret, som att hjälpa mig att öppna boendet.”

Den interpellationsdebatt som skulle hållas i riksdagen på tisdagseftermiddagen om attacker mot kristna på asylboenden har flyttats fram till torsdag.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.