Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Kinesiska staten skapar egen digital valuta

Kinas lansering av en statlig digital valuta kritiseras av experter som befarar en ännu större övervakning av landets medborgare. Ett sådant kontrollsystem kan användas för att hindra oliktänkande från att köpa och sälja, varnar de.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 mar 2022

I samband med vinter-OS smyglanserade Kina sin nya statliga digitala valuta. I OS-byarna fanns tre betalningsalternativ – kreditkort, kontanter eller e-yuan, rapporterar Svenska Dagbladet. I särskilda bankomater kunde besökarna byta sina sedlar mot betalkort och på storbildsskärmar visades reklam för den nya valutan.

Till skillnad mot kryptovalutor, som Bitcoin, så är e-yuanen världens första digitala valuta utgiven av en centralbank, skriver CBN News.

Redan 2014 började Kina utreda förutsättningarna för en digital valuta. Under 2020 började valutan testas i flera städer, där invånarna erbjöds att delta i lotterier för att vinna gratis e-yuan, som de kunde handla för i utvalda butiker, skriver SvD.

Men för att kunna använda pengarna måste de ladda ner en statlig plånboksapp till mobilen. Nu har mer än var sjätte invånare redan laddat ner appen, enligt Kinas centralbank.

Men kritiker menar att e-yuanen kommer att leda till ökad statlig kontroll över medborgarna. Sam Brownback, USA:s tidigare ambassadör för internationell religionsfrihet, varnar för att oliktänkande kan straffas genom att bli avstängda från betalningssystemet.

– De har en kamera överallt, socialt kreditsystem och om de digitaliserar sina pengar så att det inte finns någon fysisk valuta längre kommer de att kunna spåra varje transaktion som görs, säger han till CBN News.

– De kan bara stänga av dig om de bestämmer sig för att de inte gillar vem du är eller vad din tro är.

Enligt experter kommer e-yuanen att bli en internationell valuta som utländska företag måste använda för att kunna göra affärer med Kina. Yaya Fanusie, forskare vid Center for a New American Security, talar om problem med konkurrensfrågor, cybersäkerhetsfrågor och integritetsfrågor i samband med detta.

– Du lämnar över dina uppgifter till det kinesiska kommunistpartiet genom att delta i det här digitala valutasystemet, poängterar han för CBN.

Kai von Carnap, Kinaanalytiker på tanke­smedjan Merics i Berlin, säger till SvD att Peking vill stärka yuanen som en reserv­valuta i konkurrens med den amerikanska dollarn.

Den amerikanske kongressledamoten Mike Waltz är oroad över att Kina kan dela teknologin med andra förtryckande regimer, så att dessa kan dominera sin befolkning i linje med det kinesiska styret.

– Men sedan kommer den informationen tillbaka till Peking så att de bokstavligen, genom ansiktsigenkänning och röstigenkänning, kommer att kunna övervaka världen, säger Waltz till CBN.

CBN:s vd och programledare Gordon Robertson pekar på Bibelns förutsägelser om ändens tid i Uppenbarelseboken 13, att ingen ska kunna köpa eller sälja utan ett märke på handen eller pannan. Han tror att det är genom ett digitalt valutasystem likt det kinesiska som detta bibelord kan uppfyllas.

De kan bara stänga av dig om de bestämmer sig för att de inte gillar vem du är eller vad din tro är.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00