En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Kinesisk myndighet: Byt ut Jesus mot presidenten

Ta ner kors och bilder på Jesus och sätt upp ett foto på presidenten. Det var budskapet som kristna i sydöstra Kina fick av myndigheterna. Syftet ska ha varit att ”förvandla religions-troende till parti-troende”.

Nyheter · Publicerad 08:16, 27 nov 2017

Den kristna tron har spridits fort i fattiga byar i Yugandistriktet i Jiangxiprovinsen i sydöstra Kina. Det skriver South China Morning Post.

Men att allt fler människor sätter sin tilltro till Jesus gillas inte av myndigheterna. Enligt tidningen har de lokala myndigheterna uppmanat de kristna att byta ut kors och bilder på Jesus med bilder på president Xi Jinping. Gör de inte detta får de inte ta del av socialbidrag och stöd till sjukvård, skriver Christian Post. Detta uppges dock tillbakavisas av myndigheterna.

Något som i vilket fall står klart är att de lokala myndigheterna har besökt fattiga familjer för att förmå dem att byta ut de religiösa symbolerna till bilder på presidenten. Enligt en rapport, som South China Morning Post uppger att de tagit del av, har mer än 600 bybor ”frivilligt” tagit ner religiösa texter och målningar i sina hem. Totalt ska 453 presidentporträtt i stället ha satts upp.

Tjänstemännen ska framgångsrikt ha ”smält den hårda isen i [de kristnas] hjärtan” och förvandlat dem från ”religions-troende till parti-troende”, anger rapporten, enligt tidningen.
Rapporten uppges nu vara försvunnen, men bybor och lokala tjänstemän bekräftar det som skett.

– Många fattiga människor är ignoranta. De tror att Gud är deras räddare … Efter våra kadrers besök inser de sitt misstag och tänker: Vi ska inte längre lita på Jesus, utan på partiet, för att få hjälp, säger Qi Yan, ordförande för den lokala folkkongressen, till South China Morning Post.

Qi Yan, som är den som är ansvarig för Yugans fattigdomsbekämpningsprogram, betonar att kristna familjer måste inse hur mycket partiet har gjort för att få bukt med fattigdomen och hur mycket president Xi Jinping har visat att han bryr sig om familjernas välmående.

Enligt Qi Yan får de troende ha kvar religiösa symboler på mindre framträdande platser i hemmet, men inte i ”hemmets centrum”.

– Vad vi kräver av dem är att, i mitten av sina vardagsrum, inte glömma partiets godhet, säger han.

– De har fortfarande frihet att tro på en religion, men i sina sinnen ska de också lita på partiet, lägger han till.

Totalt uppges uppemot 10 procent av Yugandistriktets en miljon invånare vara kristna. Ungefär lika många uppges leva under landets officiella fattigdomsgräns. Hur många av de kristna som vägrat byta ut kors och Jesusbilder mot presidentbilder framgår inte av artikeln.

En lokalinvånare som tidningen har pratat med berättar att troende under flera månader har ombetts ta ner sina religiösa symboler från sina hem, och att många av dem till en början motsatte sig uppmaningen.  

– De har fortfarande sin tro och självklart ville de inte ta ner [bilderna]. Men det finns ingen annan utväg. Om de inte går med på att göra det kommer de inte få sin del av fattigdombekämpningsfonden, säger han.

Förfarandet med bildutbytandet för tankarna till Mao Zedong-eran, då porträtt på ledaren var obligatoriskt i varje kinesiskt hem.

Enligt South China Morning Post är det inte bara i människors hem som kors och religiösa bilder har tagits ner. Sedan i somras ska flera kors från kyrkor också ha tagits ner.

De har fortfarande frihet att tro på en religion, men i sina sinnen ska de också lita på partiet.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier