Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Övervakningen av medborgarna är omfattande i Kina. Bland annat vill myndigheterna ha koll på kristna aktiviteter som sker utanför statens kontroll. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kineser belönas för spionage på kristna grannar

En lokal myndighet i nordöstra Kina erbjuder nu mellan motsvarande 700 och 1 400 svenska kronor till den som ger tips om olagliga religiösa aktiviteter. Bland annat vill myndigheten få kännedom om privata husförsamlingsmöten och icke-auktoriserade donationer.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 aug 2021

Den evangeliskt kristna nyhetssajten China Christian Daily konstaterar att flera stads- och häradsmyndigheter i olika provinser i Kina har erbjudit pengar i utbyte mot tips om ”olagliga religiösa aktiviteter” sedan förra året, men att ytterligare några har tillkommit i år.

Ett av de senaste i raden är stadsdistriktet Meilisi Daur, i Kinas nordöstraste provins Heilongjiang. Deras så kallade ”Belöningssysstem för rapportering av illegala religiösa aktivitetsbrott”, som China Christian Daily beskriver närmare, infördes där i augusti.

Mellan 500 och 1 000 kinesiska yuan, motsvarande ungefär mellan 700 och 1 400 svenska kronor, kan medborgare bland annat få om de rapporterar in ”okvalificerad” religiös personal, distribution av religiösa verk, icke-auktoriserade donationer, privata hussamlingar och ”olaglig utländsk infiltration”, enligt den ansvariga lokala myndighetens tillkännagivande.

Tipsen kan ges via telefonsamtal, e-post eller brev.

Utöver att stärka kontrollen av ”olagliga religiösa aktiviteter” i stadsdistriktet, uppges det nya systemet också syfta till att förebygga covid-19-kluster som resultat av religiösa samlingar.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier