På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Påtryckningarna mot underjordiska husförsamlingar har ökat i Kina. Bilden år från 10 april 2011, då polis arresterade medlemmar i församlingen Shouwang som samlats för att fira gudstjänst utomhus, efter att de vräkts från sin lokal. Foto: NG HAN GUAN/AP SCANPIX

"Kina vill utradera husförsamlingar"

Kina satsar allt hårdare för att utradera underjordiska husförsamlingar, enligt China Aid Association. Präster och pastorer rapporteras ha tvingats till indoktrineringskurser.

Nyheter · Publicerad 13:31, 26 apr 2012

Den statliga kommisionen för offentlig säkerhet utfärdade i december 2010 ett hemligt dokument, där myndighetspersoner som uppmanar myndighetsföreträdare att ”guida” kristna från hemförsamlingar till de officiella Tre själv-kyrkorna, rapporterar China Aid Association, CAA.

 Ett annat mål är att bryta upp större församlingar så att de tvingas samlas i mindre grupper. Vid påsken 2011 tvingades församlingen Shouwang i huvudstaden Peking hålla sin söndagsgudstjänst utomhus och kyrkan har sedan dess tvingats dela upp sin stora söndagsgudstjänst i flera mindre smågrupper, och fortsätter att samlas utomhus, skriver CAA.

Vid en nationell konferens om religionsfrågor i januari sade biträdande direktorn för religionsmyndigheten SARA, Jiang Jianyong, att ett register över landets kyrkoledare väntades bli färdigställt under 2012. Enligt CAA omfattas endast präster från de statligt erkända Tre själv-kyrkorna och syftet sägs vara att olagligförklara alla övriga präster och pastorer och deras församlingar.

Ett led i SARA:s verksamhet är utbildning av kristna ledare i patriotism. Särskilda träningskurser med ”patriotisk” utbildning hålls nu inom de officiella kyrkorna på platser över hela Kina, enligt CAA.

I ett dokument, som sägs ha utfärdats i samarbete mellan SARA och andra myndigheter i september 2001, sägs målet vara att totalt utradera husförsamlingarna. CAA, som fått information om dokumentet, skriver att målet är att noggrant granska alla husförsamlingar och inom tio år helt radera ut dem.

Asianews rapporterar att många husförsamlingsledare kallats till polis för ”samtal” och även tvingats till flera veckors indoktrinering. Enligt flera kyrkoledare är det en tydlig kampanj för ratt ”omvända” den underjordiska kyrkan och få in den in i den officiella kyrkan, skriver Asianews.

 CAA har talat med församlingsledare på flera platser i Kina och uppger att mer än 95 procent av dem märkt att regeringsorgan satt igång utredningar av deras församlingar.

En kvinna från församlingen Shouwang, ”Syster L”, berättar i en intervju för CAA om polisens ingripande mot församlingen förra påsken, då hon och många andra greps av polisen. Sju pastorer och äldstebröder hålls ännu under husarrest. Syster L säger:
– Korsets väg är verkligen inte en enkel väg. Det de gör just nu är att betala ett pris för Herren.

 

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier