Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Kina utvisar 32 missionärer

Minst 32 kristna sydkoreanska missionärer som varit verksamma nära gränsen till Nordkorea utvisas nu från Kina. Utvisningarna tros bero på det spända läget som uppstått mellan Sydkorea och Kina på grund av USA:s planer på ett robotförsvar i området.

Nyheter · Publicerad 09:01, 14 mar 2017

Många nordkoreaner flyr över norra gränsen till Kina. Landets nordöstra region har därmed blivit ett populärt område för sydkoreanska missionärer. Förutom att dela evangeliet med de avhoppade nordkoreanerna så hjälper de dem också ofta praktiskt.

Hamnar nordkoreanerna i stället i den kinesiska polisens händer blir de med största sannolikhet deporterade till Nordkorea. Hamnar de i vissa kinesers händer är det inte ovanligt att de blir slavar hos en kinesisk bonde. Om detta rapporterar både människorättsorganisationer och avhoppade nordkoreaner.

Nu ser läget ut att bli ännu mörkare för flyktingarna. Ett stort antal sydkoreanska missionärer har nämligen just utvisats från Kina. Enligt Reuters har 32 kristna missionärer utvisats från Yanjuregionen i Jilinprovinsen i nordöstra Kina.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det totalt 70 missionärer, och deras familjer, från Jilin som utvisats.

– Kinesiska myndigheter gjorde räder i missionärernas hem, sa att det var problem med deras visum och sa åt dem att sticka, säger människorättsaktivisten och pastorn Kim Hee-Tae till AFP.

I samband med räderna fördes ungefär 40 flyktingar tillbaka till Nordkorea, berättar han. Vad som hände med flyktingarna där är okänt, men hårda straff brukar vänta den som flytt.

Trots att utländska missionärer är förbjudna i Kina har myndigheterna tidigare sett mellan fingrarna när det gäller grupper som verkat i den nordöstra delen. Detta eftersom de försett regionen med väl behövda pengar och varor, skriver nyhetsbyrån.

– Den här grupputvisningen saknar motstycke, säger Jeon Ho Jung, talesperson för Korea World Missions Association, till AFP.  

Enligt en sydkoreansk missionär ska fyra personer, varav en koreansk missionär och en koreansk-amerikansk pastor, dessutom ha blivit gripna av polis på ett hotell i Yanji, uppger Reuters. Att en sydkoreansk man har arresterats ska ha bekräftas av en sydkoreansk tjänsteman.

Nordkorea har den senaste tiden genomfört missilövningar där flera robotar landat i japanskt vatten. I förra veckan svarade USA genom att meddela att man tänker bygga upp vapensystemet THAAD i Sydkorea. Systemet går ut på att kunna skjuta ner eventuella nordkoreanska robotar som riskerar att landa i Sydkorea eller Japan. Enligt TT sa en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att Kina bestämt motsätter sig utplaceringen av robotförsvarssystemet.

– Kina kommer resolut att vidta nödvändiga åtgärder för att försvara våra egna säkerhetsintressen, sa talespersonen, Geng Shuang, enligt TT.

Det spända läget mellan Kina och Sydkorea, till följd av planerna på försvarssystemet, tros vara orsaken till utvisandet av missionärerna. Det är dock inget som Kina har gått ut med officiellt.

”Det kom ingen officiell förklaring från Kina. Det finns ingen bekräftelse på att det här är relaterat till THAAD”, sa en sydkoreansk tjänsteman, enligt Reuters.

Även om minst 32 missionärer nu tvingats lämna Kina, så finns det många kvar. Enligt AFP är omkring 500 sydkoreaner registrerade som missionärer i Kina, men antalet kristna som ägnar sig åt välgörenhet är i själva verkat runt 2 000.

Kinesiska myndigheter gjorde räder i missionärernas hem, sa att det var problem med deras visum och sa åt dem att sticka.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier