Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kina utvisar 32 missionärer

Minst 32 kristna sydkoreanska missionärer som varit verksamma nära gränsen till Nordkorea utvisas nu från Kina. Utvisningarna tros bero på det spända läget som uppstått mellan Sydkorea och Kina på grund av USA:s planer på ett robotförsvar i området.

Nyheter · Publicerad 09:01, 14 mar 2017

Många nordkoreaner flyr över norra gränsen till Kina. Landets nordöstra region har därmed blivit ett populärt område för sydkoreanska missionärer. Förutom att dela evangeliet med de avhoppade nordkoreanerna så hjälper de dem också ofta praktiskt.

Hamnar nordkoreanerna i stället i den kinesiska polisens händer blir de med största sannolikhet deporterade till Nordkorea. Hamnar de i vissa kinesers händer är det inte ovanligt att de blir slavar hos en kinesisk bonde. Om detta rapporterar både människorättsorganisationer och avhoppade nordkoreaner.

Nu ser läget ut att bli ännu mörkare för flyktingarna. Ett stort antal sydkoreanska missionärer har nämligen just utvisats från Kina. Enligt Reuters har 32 kristna missionärer utvisats från Yanjuregionen i Jilinprovinsen i nordöstra Kina.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det totalt 70 missionärer, och deras familjer, från Jilin som utvisats.

– Kinesiska myndigheter gjorde räder i missionärernas hem, sa att det var problem med deras visum och sa åt dem att sticka, säger människorättsaktivisten och pastorn Kim Hee-Tae till AFP.

I samband med räderna fördes ungefär 40 flyktingar tillbaka till Nordkorea, berättar han. Vad som hände med flyktingarna där är okänt, men hårda straff brukar vänta den som flytt.

Trots att utländska missionärer är förbjudna i Kina har myndigheterna tidigare sett mellan fingrarna när det gäller grupper som verkat i den nordöstra delen. Detta eftersom de försett regionen med väl behövda pengar och varor, skriver nyhetsbyrån.

– Den här grupputvisningen saknar motstycke, säger Jeon Ho Jung, talesperson för Korea World Missions Association, till AFP.  

Enligt en sydkoreansk missionär ska fyra personer, varav en koreansk missionär och en koreansk-amerikansk pastor, dessutom ha blivit gripna av polis på ett hotell i Yanji, uppger Reuters. Att en sydkoreansk man har arresterats ska ha bekräftas av en sydkoreansk tjänsteman.

Nordkorea har den senaste tiden genomfört missilövningar där flera robotar landat i japanskt vatten. I förra veckan svarade USA genom att meddela att man tänker bygga upp vapensystemet THAAD i Sydkorea. Systemet går ut på att kunna skjuta ner eventuella nordkoreanska robotar som riskerar att landa i Sydkorea eller Japan. Enligt TT sa en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att Kina bestämt motsätter sig utplaceringen av robotförsvarssystemet.

– Kina kommer resolut att vidta nödvändiga åtgärder för att försvara våra egna säkerhetsintressen, sa talespersonen, Geng Shuang, enligt TT.

Det spända läget mellan Kina och Sydkorea, till följd av planerna på försvarssystemet, tros vara orsaken till utvisandet av missionärerna. Det är dock inget som Kina har gått ut med officiellt.

”Det kom ingen officiell förklaring från Kina. Det finns ingen bekräftelse på att det här är relaterat till THAAD”, sa en sydkoreansk tjänsteman, enligt Reuters.

Även om minst 32 missionärer nu tvingats lämna Kina, så finns det många kvar. Enligt AFP är omkring 500 sydkoreaner registrerade som missionärer i Kina, men antalet kristna som ägnar sig åt välgörenhet är i själva verkat runt 2 000.

Kinesiska myndigheter gjorde räder i missionärernas hem, sa att det var problem med deras visum och sa åt dem att sticka.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

M-förslag om adhd-test för barn i utsatta områden sågas

Politik. Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska... fredag 12/8 21:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier