På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En kristen kvinna läser Bibeln i en kyrka i Peking. Foto: Ng Han Guan / AP / TT

Kina stoppar bibelförsäljning på nätet

Bibeln går inte längre att hitta på kinesiska nätbutiker, rapporterar flera internationella medier.

Nyheter · Publicerad 08:00, 8 apr 2018

Bibelförsäljning har länge kontrollerats hårt i Kina, och endast tillåtits i de statligt godkända kyrkorna. De senaste åren har det dock varit möjligt att köpa biblar på internetbutiker som kinesiska Amazon. Men nu tycks myndigheterna ha gripit in och stoppat näthandeln med biblar, rapporterar bland andra CNN och South China Morning Post. Sökningar på Taobao, Kinas största näthandelssajt, och flera andra sajter, gav på torsdagen inga resultat, skriver CNN.

Två kinesiska internetbutiker uppger för CNN att kunder fortfarande kan beställa biblar, men att det inte längre är möjligt att offentligt visa att man säljer Bibeln.

Australiska ABC rapporterar att det nu spekuleras flitigt på kinesiska sociala medier om varför Bibeln plötsligt försvunnit från onlinebutiker. Den vanligaste tolkningen är att regimen tänker ersätta alla bibelutgåvor med en statsreviderad utgåva, skriver ABC.

William Nee, Kinaexpert vid Amnesty International, säger till ABC att Amnesty uppmanar Kina att omedelbart häva förbudet mot att sälja biblar.

– Den kinesiska regeringen under president Xi Jinping har intagit en mycket hårdare attityd mot kristendomen, samtidigt som man starkt lyft fram ateismen bland partianhängarna, säger Nee.

– Mest sannolikt är det här bibelförbudet ett försök att begränsa spridningen av vad regeringen fruktar är ett alternativt trossystem.

En anonym källa vid ett kinesiskt förlag uppger för nyhetssajten Inkstone att kristna boklådor regelbundet inspekteras av kulturdepartementet. Vid en sådan inspektion i en butik i Peking på tisdagen ska en myndighetsföreträdare ha sagt att kristna böcker som publicerats utomlands inte längre fick säljas.

Ying Fuk-tsang, direktor för den teologiska fakulteten vid Chinese University i Hong Kong, säger tillInkstone att stoppet för bibelförsäljning är en del av regimens strategi för att bekämpa den snabba kristendomsspridningen över internet.

Försäljningsstoppet visar hur internetcensur kopplas ihop med begränsningar i religionsfriheten, menar Sara Cook, Ostasien-analytiker vid Freedom House, en amerikansk organisation som bevakar globala demokratifrågor.

– Känsliga religiösa frågor och grupper är bland de mest censurerade i Kina. I vår forskning har vi sett att kinesiska myndigheter använder mer och mer högteknologiska metoder för att kontrollera religion och straffa troende. Däribland övervakning och gripanden av troende för att de delar information online, säger Sarah Cook till CNN.

Mest sannolikt är det här bibelförbudet ett försök att begränsa spridningen av vad regeringen fruktar är ett alternativt trossystem.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier