HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kim Davis, i mitten, efter att hon släppts ur fängelset. Till vänster republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee och till höger Davis advokat Mat Staver. Foto: Timothy D. Easley

Kim Davis släppt ur fängelse

Kim Davis, kanslichefen i Kentucky som överraskande fängslades för att hon inte ville utfärda vigselbevis för samkönade par, har frigivits.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 sep 2015

- Tack så mycket till er alla, sa en tårögd Kim Davis till den jublande folksamling som välkomnade henne när hon på tisdagen fick lämna fängelset efter sex dagar.
- Jag älskar er alla så mycket. Jag vill bara ge Gud äran, sa hon enligt Time.

Kim Davis straffades för att ha vägrat utfärda vigselbevis till samkönade par i Kentucky. Fängelsedomen har väckt uppståndelse i USA och det har ifrågasatts om straffet är proportionerligt sett till brottet. Vissa har också påmint om de tjänstemän som utfärdade vigselbevis för homosexuella när det var olagligt och att dessa snarare hyllades som hjältar.

Bland de som tog emot Kim Davis när hon kom ut från fängelset fanns den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee.

- Vi samlas inte här för att vi hatar någon. Vi samlas här för att vi älskar gud och det här landet, sa han och menade att han själv var beredd att sitta i fängelse för rätten till samvetsfrihet.

Domslutet att släppa Kim Davis kom efter att man menade sig ha garanterat att vigselbevis för samkönade kommer att utfärdas enligt de rådande bestämmelserna. Rätten uttrycker också att Kim Davis framöver inte på något sätt ska motsätta sig denna procedur.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...