Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Att be för fisketjuvar som drabbas av syndanöd, att vittna för arbetskamrater och att på Andens ledning förhindra själmord och rädda äktenskap. Sådant har Bertil Nilsson fått vara med om allt sedan sin omvändelse till Jesus 1971. Foto: Jonas Adolfsson

Kedjerökaren blev fri på en sekund

Hela fabriken tystnade när den nyfrälste Bertil Nilsson bad till Gud för en arbetskamrat som fått syndanöd.- Förmannen sa åt alla nyfikna arbetare att besöka kvällens tältmöte, skrockar Bertil Nilsson, 76, vars omvändelse 1971 blev starten på ett äventyr.

Nyheter · Publicerad 14:00, 5 dec 2012

Bertil var rejält stukad efter en skilsmässa när han råkade stöta på några kristna ungdomar hemma i Västervik. De kom från Smyrnakyrkan i Göteborg och var på "arbetsvecka" i östersjöstaden. "Tror du på Gud?" frågade de Bertil. Hans nej-svar sporrade ungdomarna, som undrade om Bertil hade några konkreta behov som de kunde be till Gud för.
– Jag tänkte att nu ska jag gedem något riktigt att bita i, berättar Bertil  som avslöjade att han var notorisk kedjerökare.
"Om du blir fri från rökningen när vi ber så måste du lova att du följer med oss till kyrkan", kontrade ungdomarna.

Bertil lovade detta, helt säker på att inte behöva uppfylla sitt löfte.
– Men när jag efter förbönen försökte röka en cigarett började jag må illa. Och när jag försökte på nytt nästa dag började jag kräkas. Då slängde jag cigaretterna och från den dagen har jag varit helt fri från rökbegäret, säger han, alltjämt fascinerad av händelsen.
– Dessförinnan hade jag inte kunnat klara mig utan cigarett mer än en kvart, understryker han.
Samma dag klev han in i Pingstkyrkan, berättade vad som hänt honom och överlät sitt liv till Jesus Kristus.

Detta blev början till en spännande tid där Bertil fick dela med sig av sin tro till andra människor. En av dem var jobbarkompisen Ragnar som gång på gång fick del av de kristna traktat som Bertil spred omkring sig. En dag kom Ragnar lite deppig till jobbet. "Du vet förstås vad det är för fel på mig", sa han till Bertil, som kände på sig att mannen hade syndanöd. "Ja, du vill bli frälst", svarade Bertil och visade sig ha helt rätt.
– Då kramade Ragnar om mig och när vi stod där på verkstadsgolvet kom den helige Ande så otroligt starkt över oss. Vi tvingades hålla fast oss i en maskin för att inte ramla i golvet.
Bertil skrockar åt den dråpliga scenen som fick all verksamhet på fabriksgolvet att stanna upp.
– Alla kom fram och undrade vad som hade hänt. "Ragnar har blivit frälst", förklarade jag. Även förmannen kom fram och vi berättade för honom som det var. Då sa han "ni två kan gå hem, för vi har ingen mer nytta av er i dag".

Ragnar berättar hur den, så vitt känt, icke-troende förmannen därefter vände sig strängt till de övriga anställda med orden: "Och ni andra kan gå på tältmötet i kväll om ni vill veta mer".
Och till tältmötet gick åtminstone Ragnar och hans fru som båda blev frälsta.
– Hon blev sedan föreståndare för LP-verksamheten i Västervik, berättar Bertil entusiastiskt.

Under en fisketur upptäckte Bertil, hans pappa och bror att någon stal deras ovittjade nät. De rodde ut till dem som såg ut att vara de skyldiga men dessa hävdade sin oskuld.
– Min pappa och bror ville ringa polisen men då hörde jag Herren säga: "Hejda dem, jag vill att du i stället ber och välsignar tjuvarna under helgen".
Bertil lyckades hejda pappan och brodern och började sedan be och välsigna.
– På söndagsmorgonen ringde det på dörren och när jag öppnade stod en av tjuvarna där och grät. "Snälla, polisanmäl mig inte, det var vi som stal näten".

En tid senare besökte Bertil sin pappa som då låg på sjukhus. Han överlämnade en kristen bok om evigheten då han hörde någon ropa: "Kom hit ett tag!".
– Det var mannen som hade stulit vårt nät. Han var allvarligt sjuk och undrade om han kunde få läsa boken efter min pappa.
Det tillät Bertil, på villkor att han också läste de sista sidorna som beskrev hur man tar emot Jesus och blir frälst. Och det lovade han att göra.
– Mannen dog strax efteråt och jag tror att han blev frälst, säger Bertil förvissad.

En kväll drack Bertil kaffe hemma hos sin bror då han hörde Gud kalla. Han lämnade sin kaffekopp och gav sig ut på stan där han körde omkring planlöst. Då han passerade ett hus där han visste att det fanns missbrukare stannade han till.
Han gick in men vände i dörren när han såg hur fulla de var. En man skyndade dock efter honom. "Jag vet vem du är", sa han till Bertil. "Jag har sett din dekal på bilen om att Gud hjälper. Tror du att Gud kan hjälpa en alkoholist som mig?" Det trodde Bertil, som en stund senare fick böja knä med mannen och hans hustru och be med dem till frälsning i deras hem.
– Mannen blev omedelbart nykter och han berättade sedan för mig att paret hade beslutat om skilsmässa och att han hade tänkt att ta sitt liv just den här kvällen.
– Men det blev ingen skilsmässa, fortsätter Bertil triumferande. De blev som nykära och fick ytterligare 15 år tillsammans innan mannen dog.

För några år sedan, när Bertil och hustrun Eivor just gått i pension, upplevde de Guds ledning att lämna Småland och flytta till Bollnäs. Här ville de sluta upp som förebedjare för det arbete som görs genom Betelförsamlingen och Trosgnistans mission.
Men upptäckten av att Bertil hade prostatacancer lade sordin på flyttglädjen.
– De ville operera mig på en gång men jag sa att jag ville vänta tills vi hade flyttat till Bollnäs, berättar Bertil, som hoppades på ett Guds ingripande.
Men vid den första undersökningen i Bollnäs var det viktiga PSA-värdet alltjämt oroande högt. Paret gick nu ut med en vädjan om förbön åt olika håll.
– Från den stunden började värdet sjunka för varje undersökning och efter två-tre år sa doktorn att PSA-värdet är så lågt att det inte går att mäta längre, berättar Bertil, jublande glad och prisar Gud.
– Jesus är så underbar och jag vill fortsätta tjäna honom så länge jag lever.

På Guds ledning har Bertil och Eivor Nilsson flyttat från Småland till Bollnäs där de nu är aktiva i förbönstjänst.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...