Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

KDU kräver insatser för foster som överlever abort

Sjukvården ska värna liv och det gäller även foster som överlevt abort. Det menar Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU. Detta efter larmrapporten i förra veckan om att sjukvårdspersonal upprörs över att tvingas lämna foster att självdö.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 maj 2011

Foster som andas och rör på sig i upp till en timme efter att de aborterats och lämnas att självdö. Det är en verklighet på svenska kvinnokliniker som gör sjuksköterskor och barnmorskor så illa berörda att de i flera fall valt att byta arbete. Socialstyrelsen ska nu utreda hur sena aborter kan göras utan att personalen ska känna obehag över foster som lever efter aborten, vilket Världen idag uppmärksammade i fredagstidningen.

I dag saknas helt riktlinjer för vårdpersonalen. Den sjuksköterska som slog larm i Dagens Medicin berättar för TT om hur jobbigt det upplevs på hennes arbetsplats:
– Det händer inte så ofta att foster rör sig, men när det väl sker är det fruktansvärt. Vi får inte göra någonting alls, det är det som är problemet. Vi brukar lägga dem på en filt eller ett täcke i sköljen där de får självdö. Vi går därifrån för vi står inte ut, säger sköterskan. Hon berättar att tre anställda slutat på hennes arbetsplats på grund av obehaget.
Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU vill nu se att det ska införas ett tvång att rapportera när aborter misslyckas, efter samma modell som Lex Maria, som ger vårdgivarna skyldighet att anmäla om en patient utsätts för risk eller drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.
– Det borde vara självklart att övergå till att värna liv när ett foster föds levande. De ska beaktas som barn, men så är det inte. Därför är det lämpligt att införa motsvarande Lex Maria för den här typen av händelser, säger Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala och vice ordförande i KDU.

Att Socialstyrelsen och verksamhetsansvariga inom vården säger att tidsgränsen för aborter gör att inga livsdugliga foster riskerar att aborteras, räcker inte som försvar för att foster ska lämnas att självdö, menar KDU.
– Det är betydligt mer komplext än så. Utgångs­punkten för mig är att vi ska verka för ett mer mänskligt Sverige och då måste vi våga ta i de här frågorna. Sverige ska ligga i framkanten när det gäller insatser för att rädda liv. Det mest intressanta är att man fortsätter att betrakta fostret som en del av kvinnans kropp; det argumentet faller ju helt.

När världen idag gjorde en rundringning i april till ett antal kvinnokliniker och frågade om just foster som lever efter abort var det ingen klinikchef som ville kännas vid att det förekommer. Ebba Busch menar att det visar hur känslig frågan är. 
Det är så oerhört problematiskt och obekvämt att befinna sig i ett gränsland där man precis funnit det motiverat att ta död på ett liv, som man i nästa stund anser vara en människa. Lex Maria har tillkommit för de tillfällen där sjukvården misslyckats och det är uppenbart att det behöver anpassas just för den här enormt svåra etiska frågan.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier