HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Maria Larsson (andra från vänster) begrundar rösträkningen under valnatten. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

KD:s vice ordförande hoppar av efter förlust

Kristdemokraternas förste vice ordförande Maria Larsson hoppar av, rapporterar TT.

Nyheter · Publicerad 15:04, 18 sep 2014

Beskedet kommer efter att det står klart att Andreas Carlson kryssar sig förbi såväl Stefan Attefall som Larsson i riksdagsvalet och tar partiets enda mandat i Jönköpings län.
Larsson har suttit i riksdagen sedan 1998 och har under Alliansregeringens åtta år även innehaft posten som barn- och äldreminister.
– Man har ett förtroendeuppdrag under fyra år, sedan prövas allt igen. Men jag är väldigt glad och tacksam över den resa jag har fått göra i politiken, säger Maria Larsson som inte har hunnit tänka över vad hon ska satsa på framöver, säger Larsson till TT.
Andreas Carlson har suttit i riksdagen sedan 2010 som ersättare för Stefan Attefall som då blev minister. Vid det valet var han 46 röster ifrån att komma förbi Attefall. 
Efter den slutgiltiga rösträkningen i Jönköpings län står det fast att Andreas Carlson med knappt 10,5 procent av personrösterna får KD:s enda mandat från länet med 290 kryss fler än Attefall som får 9,25 procent. Maria Larsson kommer på tredje plats i valresultatet med 8,2 procent av kryssen.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...