Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

”KD:s själ är viktigare än alliansregeringen”

"Det kan inte längre vara tabu att öppet diskutera KD:s allianssamarbete". Så skrev Leif Hallberg, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, i en debattartikel i tidningen Expressen på torsdagen. Nu börjar kritiska rösterna mot just partiets regeringsdeltagande att märkas i det offentliga.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 sep 2011

”Det kan inte längre vara tabu att öppet diskutera KD:s allianssamarbete. Det hette att alla fyra partierna skulle tjäna på regeringssamarbetet och ingen förlora. Ett handslag som sällan gagnat KD. Sedan partiet gång efter annan körts över av M, FP och C i viktiga frågor, finns det skäl att nu ifrågasätta fortsatt KD-medverkan i regeringen.”

Leif Hallberg, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse och ordförande för partiets seniorförbund, lättade på torsdagen en del på trycket i frågan om partiets framtid.

I sin debattartikel i Expressen ifrågasatte han vad regeringssamarbetet gett KD.

”...de som anser att alliansregeringen till varje pris måste hållas samman får då säga hur många fler gånger Kristdemokraterna ska tvingas dra det korta strået i regeringens förhandlingar”, skrev Leif Hallberg.

Leif Hallberg säger till Världen idag att kristdemokrater nog hör till de människor som inte gärna sätter ner foten och klampar, men att det kommer till en punkt då något måste sägas.

– Jag kanske är den förste som formulerar mig på det här viset. I det längsta vill man ju tro att man i gemensamma ansträngningar kan få partiet att lyfta och att det ska bli någon framgång med regeringssamarbetet.

Leif Hallberg går i sin artikel igenom flera för Kristdemokraterna viktiga valfrågor som har fått stryka på foten eller i bästa fall klubbats igenom efter kompromisser.

Leif Hallberg menar att han med sin debattartikel vill lyfta upp frågan på bordet.

Är det till och med så att partiet behöver en ny ordförande?

– Det får partiet avgöra, jag är bara en röst av cirka 25 000. Men det är klart, vi har gått en kräftgång och man närmar sig en punkt där man måste fundera på den saken också. Vi får se vad valberedningen kommer fram till.

 

Samuel Björk

samuel.bjork@varldenidag.se

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...