HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) meddelar vid en pressträff i riksdagen att extravalet i mars inte blir av eftersom partierna kommit överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering. Foto: Maja Suslin / TT

KD:s gruppledare tonar ner betydelsen av uppgörelsen

Överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen om hur Sverige ska kunna regeras i minoritet fram till 2022 har fått massiv kritik, framför allt från de borgerliga leden, men även bland oberoende kommentatorer.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 jan 2015

"Stefan Löfven har fått Jonas Sjöstedt i knäet för resten av mandatperioden", skriver SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.
"Det blir [...] ytterst svårt att förklara för medborgarna att vi i stället för att ta itu med de problem som bland annat SD har pekat på, väljer att upprätta en decemberuppgörelse som i praktiken avskaffar den normala parlamentariska demokratin, som består av en regering och en fungerande opposition", skriver Magnus Jacobsson (KD), avgående kommunalråd i Uddevalla, i Dagens Samhälle, och uppmanar sitt parti att bryta avtalet.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, väjer för den beskrivningen.
– Det vi nu gör med den här överenskommelsen är att återställa de principer som gällde innan Sverigedemokraterna bestämde sig för att ställa upp egna spelregler, säger hon till Världen idag.
Hon säger sig ha "full förståelse" för att det finns ett behov av att diskutera uppgörelsen och dess inverkan på möjligheten att fortsatt bedriva en aktiv oppositionspolitik i riksdagen.
– Men många vet inte exakt hur beslutsprocessen i riksdagen går till och kan få den felaktiga uppfattningen att vi har ändrat mer än vi faktiskt har, säger Emma Henriksson.
– Riksdagens ledamöter valdes ju utifrån föreställningen att riksdagens arbetsformer skulle ligga fast. Det ändrades när Sverigedemokraterna bestämde sig för att byta fot på så sätt att de alltid skulle rösta mot alla framtida statsministrar och budgetar som inte går deras väg. Det Sverigedemokraterna gjorde den 3 december var att bryta mot den praxis som säger att ett parti vars budgetförslag inte går igenom i kammaren sedan avstår att rösta på någon annan budget. Man fällde inte bara regeringens budgetförslag genom att rösta för Alliansens, utan aviserade dessutom att man avser göra samma sak mot varje regering som inte räknar med kraftigt minskade kostnader för invandringen till Sverige.
– Det här med praxis är ju inga lagar utan något man kan hålla sig ganska fritt till, kommenterade vikarierande partiledare Mattias Karlsson (SD) saken i SVT Nyheter.

Det anser alltså inte partierna bakom decemberöverenskommelsen, vilken enligt Emma Henriksson syftar både till att skapa politisk förutsebarhet och att bevara tydliga partipolitiska skiljelinjer.
– Alternativet hade varit att vi fått uppgörelser mellan flera partier, i praktiken antingen Allianspartierna och Socialdemokraterna, eller att några skulle bryta sig ur Alliansen. Då hade bara ytterkantspartierna fått stå för oppositionen.

Emma Henriksson framhåller att en stor del av de politiska beslut som tas i riksdagen sker utanför budgetprocessen, i form av lagstiftning.
Henriksson framhåller att en stor del av de politiska beslut som tas i riksdagen sker utanför budgetprocessen, i form av lagstiftning.
– Många frågor kommer vi att driva som Kristdemokrater, många kommer vi att driva gemensamt i Alliansen och ibland kommer de att sammanfalla med vad Sverigedemokraterna och i enstaka fall kanske Vänsterpartiet tycker, och då kommer regeringens förslag att bli nedröstade, säger hon.
– I frågan om vårdvalet har vi exempelvis fällt regeringen och de fick ta tillbaka propositionen, eftersom vi anser att det måste finnas en möjlighet att välja vårdcentral fritt. När regeringen återkommer till riksdagen om detta kommer vi så klart att rösta emot igen.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson. Foto: kristdemokraterna

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...