HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ebba Busch Thor vid torsdagens presskonferens. Foto: Janerik Henriksson/TT

KD:s flyktingförslag: Kriskommission och transitläger

Tillsätt en nationell kriskommission som tar ett helhetsgrepp och förbättrar flyktingmottagande och integration. Och inrätta särskilda asylansökningsområden vid Sveriges gränser. Det var två av förslagen från Kristdemokraterna vid en presskonferens på onsdagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 nov 2015

KD:s partiledare Ebba Busch Thor vill att särskilda läger upprättas vid Sveriges gränser. Det kan handla om tältläger i transitzoner.

– Alla nyanlända slussas in i asylansökningsområdet där man har möjlighet att lämna in sin ansökan och få sina asylskäl prövade, föreslår Ebba Busch Thor som menar att detta skulle snabba på asylprocessen och också att de som då får besked att de saknar asylskäl ska kunna lämna landet.

Hur dessa läger ska fungera vill KD i övrigt överlämna till polisen och Migrationsverket.
KD vill också, i likhet med Moderaterna, införa gränskontroller. Man hänvisar till oförmågan att "upprätthålla de grundläggande samhällsfunktionerna".

Kristdemokraterna vill också inrätta en nationell kriskommission som kan ta ett helhetsgrepp om flyktingsituationen och integrationen, partiet föreslår även begränsad anhöriginvandring och bättre åldersbedömningar av asylsökande.

Migrationsverket bör också kunna "låna" tjänstemän från andra myndigheter för att påskynda asylprocessen, anser KD som även vill återinföra beredskapspolisen, alltså ordningsmakt som kallas in vid allvarliga störningar i samhället ur säkerhetshänseende.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...