Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

KD-toppar: Förbjud slöja i förskolan och lågstadiet

Kristdemokraterna ska verka för att slöjor inte tillåts på flickor i förskolor och i lågstadiet. Flickor ska slippa bli begränsade i den obligatoriska skolan och slippa bära ansvar för andras sexualitet eller upplevda heder, menar bland andra partiledaren Ebba Busch.

Nyheter · Publicerad 22:00, 23 mar 2021

”Religioner är och ska vara en välkommen del av det svenska samhället. Men det betyder inte att alla religiösa uttryck alltid är lämpliga överallt”, skriver Busch tillsammans med tre andra partitoppar i en debattartikel i Expressen.

KD-företrädarna anser inte att ett slöjförbud för små barn i skolmiljön skulle utmana religionsfriheten.

”Religionsfriheten är en grundbult som vi ska värna. Samtidigt finns det redan i dag, och det måste finnas, gränser för vad föräldrar har rätt att kräva av sina barn i religionens namn.”

Syftet med slöjförbud är inte att begränsa någon religion, enligt kristdemokraterna.

”Slöjans funktion som ’barriär’ (som det arabiska ordet hijab betyder) och kontrollmedel gör att den inte är lämplig för små barn i skolans och förskolans vård. Detsamma ska naturligtvis gälla andra plagg med samma syfte, i den mån sådana finns”, skriver politikerna.

De hänvisar till avslöjande reportage i Göteborgs-Posten för ett par år sedan då tidningen ringde runt till 40 kommunala förskolor i utanförskapsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Förskolepersonal fick frågan om de kunde tänka sig att aktivt kontrollera att barn bär slöja och tvinga dem om de inte vill. Sex av tio svarade då ja.

Hedersförtryck är utbrett i Sverige, konstaterar KD-debattörerna.

”Det råder alltså ingen tvekan om att även om slöjan för vissa är ett personligt val, så är den för andra ett tvång som upprätthålls av nära anhöriga. Vår slutsats är att förskolan och skolan ska erbjuda en fristad från detta tvång.”

”Slöjans funktion som ’barriär’ (som det arabiska ordet hijab betyder) och kontrollmedel gör att den inte är lämplig för små barn i skolans och förskolans vård.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier