Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

KD-topp pressas av DN i abortfrågan – tonar ner prolife-uppdrag

Sarah Havneraas, ordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbund, har hamnat i fokus sedan Dagens Nyheter gjort flera stort uppslagna artiklar om hennes tidigare engagemang i abortkritiska organisationer. Själv säger hon att hon står bakom svensk abortlag.

Samtidigt riktas nu kritik mot hur medier hanterar politiker med en annan syn på abort än den gängse.

Nyheter · Publicerad 15:27, 26 jan 2021

Sarah Havneraas engagemang i det DN kallar ”den abortkritiska rörelsen” handlar om att hon varit aktiv i bland annat Ja till livet, Människovärde och Älska Livet. Att hon var en del av Människovärdes styrelse fram till 2019 beskriver hon som en pappersprodukt.

– Jag hade tänkt lämna mycket tidigare eftersom jag inte var aktiv och eftersom det var flera saker som jag inte delade och tyckte att man behövde nyansera, säger hon till DN.

DN:s artiklar har fått stor uppmärksamhet och på sin egen Facebooksida menar Havneraas att hon aldrig velat se ett abortförbud:

”Däremot har jag engagerat mig i frågan om utsorteringssamhället där könsselekterade aborter på flickor och barn med downs syndrom ses som mindre värda och sorteras bort.”

Hon menar att målet med DN:s publiceringar inte varit att ”reda ut vad jag står för eller hur jag kommit fram till det utan att med braskade rubriker indirekt förmedla att jag VARIT aktiv i vissa organisationer”.

KD:s tidigare Europa­parla­mentariker Lennart Sacrédeus, som också skriver utrikeskommentarer i Världen idag, intervjuas även han av DN.

– Det är något som inte är friskt i Sverige när man inte vågar stå för sina högst rimliga uppfattningar som att abort är att släcka ett liv, säger han.

Till Världen idag tillägger han att svenska medier har en tendens att skandalisera uppfattningar om abort som går på tvärs med majoritetens.

– Sverige har faktiskt ett abortförbud från vecka 22, eller i de flesta fall vecka 18. Sveriges abortlagstiftning i sig är alltså abortmotståndare eller ja till livet, annars skulle gränsen vara vid födseln.

– Vi måste bort från ett tabu, där det här faktumet att abort är att släcka ett liv inte går att samtala om på ett lugnt och sakligt sätt.

Det är något som inte är friskt i Sverige när man inte vågar stå för sina högst rimliga uppfattningar som att abort är att släcka ett liv.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier