Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

KD-topp pressas av DN i abortfrågan – tonar ner prolife-uppdrag

Sarah Havneraas, ordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbund, har hamnat i fokus sedan Dagens Nyheter gjort flera stort uppslagna artiklar om hennes tidigare engagemang i abortkritiska organisationer. Själv säger hon att hon står bakom svensk abortlag.

Samtidigt riktas nu kritik mot hur medier hanterar politiker med en annan syn på abort än den gängse.

Nyheter · Publicerad 15:27, 26 jan 2021

Sarah Havneraas engagemang i det DN kallar ”den abortkritiska rörelsen” handlar om att hon varit aktiv i bland annat Ja till livet, Människovärde och Älska Livet. Att hon var en del av Människovärdes styrelse fram till 2019 beskriver hon som en pappersprodukt.

– Jag hade tänkt lämna mycket tidigare eftersom jag inte var aktiv och eftersom det var flera saker som jag inte delade och tyckte att man behövde nyansera, säger hon till DN.

DN:s artiklar har fått stor uppmärksamhet och på sin egen Facebooksida menar Havneraas att hon aldrig velat se ett abortförbud:

”Däremot har jag engagerat mig i frågan om utsorteringssamhället där könsselekterade aborter på flickor och barn med downs syndrom ses som mindre värda och sorteras bort.”

Hon menar att målet med DN:s publiceringar inte varit att ”reda ut vad jag står för eller hur jag kommit fram till det utan att med braskade rubriker indirekt förmedla att jag VARIT aktiv i vissa organisationer”.

KD:s tidigare Europa­parla­mentariker Lennart Sacrédeus, som också skriver utrikeskommentarer i Världen idag, intervjuas även han av DN.

– Det är något som inte är friskt i Sverige när man inte vågar stå för sina högst rimliga uppfattningar som att abort är att släcka ett liv, säger han.

Till Världen idag tillägger han att svenska medier har en tendens att skandalisera uppfattningar om abort som går på tvärs med majoritetens.

– Sverige har faktiskt ett abortförbud från vecka 22, eller i de flesta fall vecka 18. Sveriges abortlagstiftning i sig är alltså abortmotståndare eller ja till livet, annars skulle gränsen vara vid födseln.

– Vi måste bort från ett tabu, där det här faktumet att abort är att släcka ett liv inte går att samtala om på ett lugnt och sakligt sätt.

Det är något som inte är friskt i Sverige när man inte vågar stå för sina högst rimliga uppfattningar som att abort är att släcka ett liv.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier