Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka. Foto: Jessica Gow/TT

KD-succé också i flera av landets kommuner

Kristdemokraterna låg i stort sett hela mandatperioden klart under riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Men en sensationellt stark spurt av partiet och Ebba Busch Thor gav KD ett superresultat i riksdagsvalet. Och i några kommuner runt om i landet är KD-succén total.

Nyheter · Publicerad 17:22, 11 sep 2018

”En sak har jag lärt mig om svensk politik och det är att KD aldrig åker ur riksdagen”.

De orden på Twitter från Karin Pettersson, tidigare chef för S-märkta Aftonbladets ledarsida, kännetecknar nog hur många tänker efter Kristdemokraternas valspurt.

Från att ha varit i stort sett uträknade med vissa opinionssiffror på runt två procent, utmärkte sig partiledaren Ebba Busch Thor i debatt efter debatt inför valet. Och i det preliminära valresultatet landade partiet en bit över sex procent.

– Jag är så otroligt, otroligt stolt över att ha gjort detta tillsammans med er. Vi har verkligen väckt den där KD-rebellen till liv, sade Ebba Busch Thor på partiets valvaka.

Men det är inte bara på riksnivå som KD utmärkt sig. I några kommuner i landet har KD fått mycket starka siffror. Mest överraskande är nog resultatet i Laxå där KD gick fram hela 21 procentenheter och landade på 39,2 procent i valet.

– Det är helt utanför min förväntan, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå, till SVT.

I Jönköpings kommun blir Kristdemokraterna det största allianspartiet och går fram med fyra procent, KD får sammanlagt 16,3 procent.

Sävsjö är ett annat starkt KD-fäste och i kommunvalet blev partiet det största med 29,5 procent, en ökning med 6,3 procentenheter jämfört med förra valet. 

– Jag tror att man uppskattar det arbete som vi har gjort under mandatperioden. Jag tror framför allt att vi är nära medborgarna, vi är mycket ute och möter människor. Och de känner också att vi lyssnar, säger Stefan Gustafsson (KD) till P4 Jönköping.

Också på Öckerö i Göteborgs skärgård är KD störst med 27,7 procent av de lokala rösterna. Och i Ödeshög ökar KD från redan höga nivåer och ser ut att göra ett rekordresultat med över 15 procent av rösterna i kommunen.

Citat citat citat

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00