HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund intervjuas av SVT efter att han mött partimedlemmar på valvakan på Nalen. Foto: Arash Asadi

KD ska samla nya krafter

Kristdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 20 år. Trots det var tongångarna måttligt positiva på partiets valvaka på Nalen.– Vi kristdemokrater har en unik värdegrund, någonting som vi ska vara enormt stolta över och någonting som vi ska bygga vidare på när vi laddar om, sade Göran Hägglund i sitt tal på valnatten.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 sep 2014

Kristdemokraterna tappar en procentenhet av sitt stöd bland väljarna och landar på 4,6 procent. Det innebär att man tappar två riksdagsmandat och behåller 17.
Det var en dämpad men ändå positiv partiledare som äntrade scenen på Nalen efter midnatt för att tacka partiet och valarbetarna.

– Tack alla människor, här och på andra platser runt om i Sverige, som har visat förtroende för Kristdemokraterna i det här valet genom att rösta på Kristdemokraterna i kommun, i landsting och i valet på den nationella nivån. Tack till alla er valarbetare som har klistrat affischer, som har delat ut flygblad, sprungit i trappuppgångar och på olika sätt talat med människor och försökt beskriva människor och vinna stöd för den politik som vi tycker är den bästa, sade Hägglund och möttes av varma applåder.
Sedan blev han allvarligare då han konstaterade att resultatet var dåligt för såväl Sverige som för Alliansen och Krist­demo­kraterna.

– Vi ska komma ihåg att vi har gjort ett bättre val än vad tyckarna trodde i våras att vi skulle kunna åstadkomma. Men det är ändå sämre än vad vi själva hade hoppats uppnå.

Någon utsträckt hand till det rödgröna blocket blev det inte heller.

– Alliansen gick till val tillsammans, vi har förlorat tillsammans, vi kommer att lägga en budget tillsammans, inte nu i regeringsställning, utan i opposition, och få den prövad mot andra förslag som kommer att presenteras.

Mot slutet av sitt tal konstaterade Hägglund att partiet har en unik roll att spela när det gäller flyktingpolitiken.
– Där har vi drivit på för ett Sverige som är öppet och som har blivit rikare, sade Hägglund och pekade på att 200 000 kommit till Sverige under Alliansens åtta år vid makten.

– Vi har gett dem en fristad. men det här är också bra för oss i vårt land, med den här generositeten. Det här bidrar till ett bättre och i förlängningen mycket rikare Sverige. Den här öppenheten ska vi bygga vidare på.
Den tydliggjorda ståndpunkten kunde ses dels i kontrast mot Sverigedemokraternas framgång, men även det interna bråk som uppstod någon vecka innan valet, då ledaren för partiets ungdomsförbund, Sara Skyttedal, gick ut i en debattartikel och efterlyste en diskussion om flyktingmottagning och hur Sverige ska klara av den.

Maria Larsson, vice ordförande i partiet, konstaterade i en intervju med Världen idag på valnatten att man fått svenska folkets förtroende att fortsätta ha ett inflytande.
Resultat innebär också att partiledaren Göran Hägglund gör sitt sämsta val sedan han tillträdde 2004. Frågan är nu om han och partiets yttersta ledning kommer att sitta kvar.

– Det är en fråga som vi inte löser ut i kväll, utan det handlar ju om vad medlemmarna tycker. Den frågan får ställas i ett något senare skede. Politik är en förtroendebransch, det handlar om att ha förtroende både internt i ett parti och i en väljarkår. Så är det för alla partier. Det här är inga evighetsjobb, det finns ingen anställningstrygghet. Det måste man vara medveten om när man går in och arbetar politiskt, sade Maria Larsson till Världen idag på KD:s valvaka på Nalen i Stockholm.

Även hon knöt an till SD:s framgångar i årets val. Hon menar att Kristdemokraterna har en viktig uppgift när SD nu blir riksdagens tredje största parti.

– Med en så stark tillväxt av ett främlingsfientligt parti kommer Kristdemokraterna att vara helt nödvändiga för att slå vakt om det unika och okränkbara människovärdet, säger Maria Larsson.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...