På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

KD samlar namn mot rysk gasledning

”Nej till ryska rör på Gotland.” Med det budskapet startade KD på Gotland under måndagen en namninsamling mot planerna på att hyra ut Slite hamn till statsägda ryska Gazprom. Vanligt folk – både på Gotland och ute i landet – måste få säga sitt i frågan, menar partiet.

Nyheter · Publicerad 11:01, 13 dec 2016

Samtidigt pågår det politiska spelet kring den känsliga frågan om Nord-Stream 2. Under tisdagen möter utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist de socialdemokratiska kommunalråden på Gotland och i Karlshamn. Och på torsdag ska Tekniska nämnden på Gotland ta beslut om uthyrningen av hamnen i Slite. Den 27 februari avgörs saken i regionfullmäktige.

Det är för att trycka på och påverka beslutsprocessen som KD på Gotland lanserar sin namninsamling.

– Många är skeptiska till att hyra ut hamnen till ryssarna, säger partiets distriktsordförande, Sara Lidqvist, till Världen idag.

Namninsamlingen står sedan i måndags öppen för allmänheten på www.skrivunder.com/slitehamn.

– Vem som helst kan skriva på den, säger Sara Lidqvist och betonar att människor i hela landet kan delta.

– Men det är obligatoriskt att skriva ut sin ort. Vi vill ändå kunna särskilja hur många gotlänningar som skriver under, tillägger hon.

KD saknar mandat i Gotlands politiska församling och utkämpar striden på andra vägar. De hyser inget hopp om att öns rödgröna majoritet ska stoppa de ryska byggplanerna. I stället hoppas de nu på regeringen, som alltså möter Gotlands socialdemokratiska kommunalråd under tisdagen.

– Vi hoppas att regeringen drar i handbromsen, säger Sara Lidqvist, som också vill dra nytta av kraften i folkopinionen.

Räknar ni med att få ett stort genomslag för namninsamlingen mot Nord Stream 2?

– Vi får samtal från flera människor som uttrycker stor oro för planerna. De tycker inte att projektet är klokt. Sedan finns det andra som tycker att det inte är några problem.

Hon förnekar inte heller de fördelar projektet skulle kunna ge.

– Visst skulle det ge arbetstillfällen och intäkter, absolut, säger hon.

– Men vi ser inte att miljonerna är värda risken, fortsätter Sara Lidqvist och framhåller att det handlar om rikets säkerhet.

Samtliga borgerliga partier på Gotland är denna gång emot att hyra ut. Men Bo Ekelund (M) i Tekniska nämnden har tidigare sagt till VID att Region Gotland inte har formell möjlighet att kunna neka ryssarna detta. ”Det finns ett internationellt avtal om hamnar och här handlar det om en hamn som är internationellt öppen”, sade Ekelund bland annat.

Sara Lidqvist väljer att se frågan ur ett annat perspektiv:

– Om man vänder på tanken, skulle verkligen Ryssland låta Sverige hyra en hamn i Kaliningrad för att lägga rör? Jag tror inte det.

Nord Stream 2

Nord Stream 2 är tänkt att läggas parallellt med tidigare gasledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra svenska hamnar för projektet. Regeringen har ännu inte sagt något offentligt om det, men uttalat sig kritiskt om själva projektet.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

De åtta länderna är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Källa: TT

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier