I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Riksdagsledamöterna Annelie Enochson (KD) och Tuve Skånberg (KD) vill se att Diskrimineringsombudsmannen tar sig an de anmälningar som barnmorskan Ellinor Grimmark gjort för att hon vägrats arbete som barnmorska på grund av hennes samvetsbetänkligheter att medverka vid aborter. Foto: Bertil Ericson / TT & privat

KD-röster: DO bör ta upp samvetsfrihetsfallet

Det som hänt barnmorskan Ellinor Grimmark är ett solklart fall för Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det menar Annelie Enochson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, i motsats till KD:s partiledare Göran Hägglund.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 mar 2014

Barnmorskan Ellinor Grimmark gjorde en anmälan till DO efter att hon nekats en utlovad tjänst för att hon inte ville medverka vid aborter.
I fredagens Världen idag kommenterade socialminister Göran Hägglund fallet.
– Det är min tro att det är svårt att se detta som en diskrimineringsfråga.
– Att som arbetstagare driva linjen att vissa saker vill man inte göra, och driva det som en diskrimineringsfråga, det tror jag inte går att göra, sa han.
Hägglund och en majoritet vid partiets riksting röstade nej till en motion om att arbeta för en samvetsklausul inom vården. I stället är det ute på arbetsplatserna som överenskommelser som gäller samvetsfrihet ska göras, menar man.

Men det finns kristdemokrater som gör en annan bedömning.
– För min del håller jag öppet för att DO kommer att ge Ellinor Grimmark rätt. DO har inte att bara se till svensk arbetsrätt utan också titta på den vägledning som Europadomstolen och Europarådet ger och där är saken glasklar. Sverige måste ge sina medborgare samvetsfrihet i sådana här fall, säger Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD.
Han menar att det handlar om diskriminering på religiös grund utifrån att Sverige förpliktigat sig att följa Europakonventionen.
Han får medhåll av Annelie Enochson som också sitter i riksdagen för KD.
– Jag tycker att DO ska ta upp detta. Det är diskriminering. Samvetsfrihet är en av rättigheterna som står i både FN:s mänskliga rättigheter och i Europarådets mänskliga rättigheter, bägge dessa har vi skrivit under.

Att mena att man ute på arbetsmarknaden ska lösa samvetsfrihetsfall är inte hållbart, menar Annelie Enochson, som anser att Ellinor Grimmarks situation är ett bevis på det.
– Samvetsfriheten är en mänsklig rättighet. Det aktuella fallet visar att det inte går att lösa på arbetsplatserna och då faller hela det argumentet, menar hon.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier