Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

KD-resultat slår experter på fingrarna

Stämningen är på topp hos Kristdemokraterna efter att valresultatet ser ut att slå alla experter på fingrarna. Även KD-nestorn Alf Svensson till viss del: – Ja, jag är ju överraskad kanske. Men jag sade ändå i somras att det blir sex procent. Då tittade folk på mig som om jag mist förståndet

Nyheter · Publicerad 23:11, 9 sep 2018

Just runt sex procent ser ut att bli KD:s resultat.

Alf Svensson, partiledare för Kristdemokraterna mellan 1973 och 2004, fyller 80 år den första oktober. Han har varit aktiv i partiets valrörelse även i år.

– Ja, du vet, man är som en gammal brandhäst som fanns förr. Man hör klockan ringa och spänner musklerna och vill gärna vara med. Jag tycker att det är roligt, och ser det inte som en uppoffring att möta människor ute på gator och torg och få mikrofoner framför näsan.

Han är nöjd med hur valrörelsen utvecklat sig.

– Det är naturligtvis väldigt uppmuntrande och roligt, eftersom partiet varit uträknat, inte bara före valet utan i åratal. Och så får vi den här uppgången. Det är roligt för Ebba Busch Thor som gjort en formidabel valrörelse och för alla partiarbetare.

Jubel bröt ut redan tidigt på kvällen på Kristdemokraternas valvaka när siffrorna trillade in. Publiken skanderade "Ebba" i kör.

– Jag blev väldigt glad, för det här visar att vi förmodligen gör ett bättre val än förra gången, säger Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare.

– Vi kommer att rösta bort Stefan Löfven och vi kommer att rösta för Ulf Kristersson som statsminister, fortsätter hon.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson är nöjd med kvällen hittills.

– Det är fantastiskt att få uppleva det här efter en stenhård valrörelse och efter att ha varit uträknade. Det är politisk historia.

Han säger att det funnits en viss vana hos partiet med att ligga dåligt till i opinionen, så siffrorna kring tre procent tidigare i år har inte inneburit någon uppgivenhet i partiet, enligt honom.

– Men naturligtvis ett stort allvar inför att vi har legat så lågt som vi har gjort. Men det har varit mycket knyta nävarna, kämpa, jobba och göra sitt bästa. Och det är det som visar sig nu i resultatet, säger han.


 

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...