Nyheter

KD ramlar ur riksdagen enligt SCB

Kristdemokraterna har minskat i varje val sedan toppnoteringen 1998, från 11,8 procent till 5,6 procent 2010. Och raset har fortsatt. Vore det val i dag skulle partiet ramla ur riksdagen, enligt SCB:s stora väljarundersökning.

Kristdemokraterna skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag, visar Statistiska centralbyråns väljarundersökning. – Väljarna är osäkra på var vi står, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

I valet 1998 fick Kristdemokraterna 11,8 procent och upplevde under ett par år en storhetstid som i dagsläget ser mycket avlägsen ut. Partiet har tappat mark i varje val sedan dess. I valet 2010 fick Kristdemokraterna 5,6 procent, och tappet har fortsatt efter det. Enligt SCB:s stora väljarundersökning, som presenterades på onsdagen, skulle 3,8 procent rösta på KD i dag. På frågan vilket som är bästa
parti svarar endast 2,8 procent Kristdemokraterna.
Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas partisekreterare, konstaterar att nedgången inte är någon nyhet.
– Vi vet att vi efter valet har fått ett minskat väljarstöd. Vi har tillåtit oss att ha en diskussion om vår politik och hur vi arbetar och gjort en rejäl valanalys där hela partiet varit med. Det drar inte väljare, men det har varit nödvändigt.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS