HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

KD-politiker ville förbjuda burka

När kommunstyrelsen i Borås sammanträdde i veckan togs flera SD-motioner upp, och avslogs. I ett ärende, ett förslag om förbud mot burka och nikab i skolan, valde kristdemokraten Falco Güldenpfennig att inte delta i beslutet om avslag.– Ingen ska ha rätt att dölja sitt ansikte, säger han till Borås Tidning.

Nyheter · Publicerad 14:27, 24 maj 2013

Falco Güldenpfennig är gruppledare för KD i Borås kommunfullmäktige. Det är bland annat av säkerhetsskäl som han säger sig vilja se ett förbud av burka och nikab i skolan, liksom i övriga samhället.
– Hur ska man kunna kommunicera om man inte ser ögonen? Om förskolepersonal skulle ha burka, hur skulle det bli då? Små barn förstår inte om de inte ser ögonen. Kommunikationen omöjliggörs, säger han till BT och menar att klädesplaggen inte har något med religion att göra.
– Det är rent kvinnoförtryck. Det står ingenstans i Koranen att man ska ha burka.
Han jämför med fotbollsentusiaster som inte har rätt att dölja sitt ansikte. Men något förbud lär inte komma till stånd enligt Güldenpfennig.
– Jag har inte partiet bakom mig. Jag vet att många håller med mig, men ingen vågar säga något. Jag har inte heller med mig partiet centralt.

Ordföranden för Kristdemo­kra­terna i Borås, Åke Ekvad, står dock bakom gruppledaren.
– Det här är en fråga lokalt, det finns inget riksbeslut för Kristdemokraterna. Men jag och Falco har beslutat detta i samråd.
– Burka är ett bekymmer i skolan. Som det ser ut nu så ligger beslutet på rektorer, för att Skolverket inte vågar ta beslut i frågan. Egentligen borde det vara förbjudet i alla offentliga sammanhang, säger Åke Ekvad till BT, som dock inte tror att KD Borås kommer att driva frågan om ett förbud mot burka och nikab.
Kristdemokraterna centralt har tagit avstånd från KD Borås utspel. I ett svar till BT:s reporter på twitter skriver man från KD:s twitterkonto:
"Politikens gränser går definitivt vid vilka kläder folk ska få ha på sig. Initiativet är helt Falcos och Åkes eget."

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...