Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Kristdemokraten och lokalpolitikern Anette Asplund är starkt kritisk till förslaget att införa yoga på en Luleåskola. Bilden är från en meditationsklass på en amerikansk skola. Foto: Gosia Wozniacka

KD-politiker tar strid mot yoga i skolan

I Luleå kommun finns ett förslag om att bidra med 62 000 kronor för att elever i en skola ska få ta del av yoga. Men kristdemokraten Anette Asplund är beredd att kämpa för att det inte ska bli av. – Jag har läst, bland annat det ni publicerat, om kopplingarna mellan yoga och religion, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:56, 21 okt 2016

Det är Tunaskolan i Luleå som säger sig vilja främja elevers hälsa och då vill införa yoga och meditation på schemat, riktat mot niondeklassare. Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans Kundaliniyogacenter och landstinget ansöker gemensamt om 62 000 kronor till projektet. Beslut ska fattas av kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, skriver Norrländska socialdemokraten.

Men en som reagerat kraftfullt på det här förslaget är Anette Asplund, Kristdemokraternas gruppledare som också sitter i med arbetsutskottet. Sedan förslaget kom till hennes kännedom har hon publicerat flera inlägg på sin Facebooksida där hon kopplar yoga till religion, något som väckt debatt. Bland annat länkar hon till Världen idags intervju med en läkare som beskriver hur nära yoga och tro står varandra.

– Jag har läst en del, och också det som ni publicerat i era artiklar med den här läkaren som visar vad yoga egentligen är och vilka biverkningar det kan ge. Och jag har också läst annat om kopplingarna till både buddism och hinduism.

Hon tycker att det är konstigt att det här ska ta plats i skolan, och än märkligare att kommunen ska ge ett stort ekonomiskt bidrag till det. Dessutom finns det med i förslaget att det kanske ska införas i fler skolor.

– Först har man plockat bort kristendom, psalmsång och bön ur skolan, och nu vill man istället införa det här. Det är konstigt. Om man säger att yoga bara är en teknik kan man väl också kalla bön eller annat en teknik som man använder även om man inte tror på det?

Reaktionerna har varit blandade. Det har varit hårda debatter på sociala medier och av politiska motståndare har hon blivit förminskad.

– De tycker att det är barnsligt och småsaker. De försöker förlöjliga mig. Men trots att de tycker att det här är så litet och löjligt så är de ändå så arga och reagerar så starkt, det tycker jag är intressant.

– Men jag har också fått flera mejl och meddelanden med mycket stöd där man tackar mig för att jag gått ut och reagerat och står upp för att yoga inte ska införas i skolan.

En sak som också stärkte Anette Asplund i hennes uppfattning var en kommentar från en barnyogalärare. Yogalärare berättade om hur en professor, med stort kunnande inom hinduismen, inte kunde förstå att till och med yogainstruktörer i Sverige förnekar kopplingen mellan religion och yoga.  

– Många är helt ovetande om hur yoga kan påverka. Och hur ska kristna elever ta emot det här? Det vore väldigt tråkigt om det här skulle införas, säger Anette Asplund.

Många är helt ovetande om hur yoga kan påverka. Och hur ska kristna elever ta emot det här? Det vore väldigt tråkigt om det här skulle införas.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00