Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

De röda dagarna bör ersättas av en pott med dagar, anser en L-riksdagsledamot. Foto: Christine Olsson/TT

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion som han lade fram i riksdagen redan för två år sedan.

En L-politiker föreslår samtidigt att Sverige slopar de religiösa och politiska helgdagarna helt och hållet.

Nyheter · Publicerad 22:00, 23 okt 2021

Annandag pingst var helgdag i Sverige till och med 2004, och fick stryka på foten när nationaldagen blev röd dag året därpå. KD-politikern Kjell-Arne Ottosson vill dock att dagen blir röd igen.

”Pingst är en helg som av tradition använts för konfirmationer och bröllop i en tid när naturen står i sin vackra försommargrönska”, skriver Kjell-Arne Ottosson i en motion.

Han berättar att han får många påstötningar av människor som menar att pingsthelgen ”blev förstörd” i och med att annandagen togs bort.

”Det är också lättare att arrangera större fester såsom bröllop en helg när du får en extra ledig dag som annandagen var”, avslutar han.

En riksdagsledamot som inte anser att man bör slå fast vilka dagar som ska vara röda över huvud taget, är liberalen Joar Forssell.

”Ingen kultur eller religion ska äga företräde inför staten. Det är därför orimligt att vi i svensk lag fortfarande utgår från den kristna tron på det här sättet”, skriver han med hänvisning till att flera av de så kallat röda dagarna har kyrklig anknytning.

Det är dags att den svenska liberala demokratin slopar de religiösa och politiska helgdagarna, menar Joar Forssell, och föreslår som en möjlig lösning att de röda dagarna ”ersätts av en pott som den enskilde får disponera själv”.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier