Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

KD-ordförande avgår efter övertramp på Twitter

KD:s nye ordförande i Eskilstuna, Muhammed Tahsin, avgick på lördagen sedan han kritiserats efter ett utspel mot Israel på Twitter. Innan avgången bad han om ursäkt i en intervju med Världen idag.

Nyheter · Publicerad 17:41, 15 maj 2016

Att rösta på Israel i Eurovisions-schlagerfestivalen är otänkbart. Det skrev KD:s nye ordförande i Eskilstuna, Muhammed Tahsin i ett uttalande på Twitter i torsdags. ”Jag förstår inte hur människor kan sitta och heja på ett land som Israel som dagligen dödar barn och kvinnor!!!”, skrev han i ett inlägg som skulle få konsekvenser.

När Världen idag ringde upp honom på fredagens förmiddag backade han lite från texten.

– Man måste självklart skilja på det israeliska folket och hur den israeliska staten och militären sköter sitt. Så mitt Twitter-inlägg blev lite fel, det måste jag erkänna.

Efter samtalet rensade han snabbt bort texten, ersatte den med en ursäkt och ställde på eftermiddagen sin plats till förfogande. Men partiet hade då redan valt att benåda honom.

– Han ångrade sig djupt och jag är tacksam att han nu har tagit bort tweeten. Även om det skedde efter att ni kontaktat honom, sa Anna Jernmalm, Kristdemokraternas distriktsordförande i Sörmland till Världen idag.

– Vi är ju ett parti som står bakom Israel, vi är ju Israelvänner och försvarar deras rätt att existera och försvara sitt land. Därför ser vi allvarligt på det här. Men som sagt, det viktigaste är att Mohammed har tagit bort tweeten och bett om ursäkt.

Men Mohammed Tahsin ställde alltså ändå sin plats till förfogande.

– Det blev för mycket med alla reaktioner, sa Muhammed Tahsin till tidningen.

Och ett krismöte med den lokala partistyrelsen på lördagsförmiddagen ledde till att han Tahsin avgick, enligt honom själv på egen begäran.

– Det är ingen som har krävt att jag ska avgå. Beslutet är mitt eget, sade han till Eskilstuna-kuriren på nätet. 

På Facebook skrev Tahsin på lördagen att han har "starka tankar" både att lämna alla kommunala uppdrag och att lämna partiet, och att han ska ge besked inom en vecka. Tahsin skrev också att "fått enormt mycket stöd från väldigt många partivänner men även fått kritik internt från några partivänner".

När Världen idag först kontaktade Muhammed Tahir på fredagsförmiddagen berättade han att han i debatter och samlingar brukar stå upp till försvar för den israeliska befolkningen och för det judiska folket.

– Men sedan har jag väldigt starka åsikter om Israel som stat och militärstyrka. Så det är två skilda saker som vi måste kunna skilja på, förklarade han.

Betyder det att du också tar tillbaka din uppmaning att inte rösta på det israeliska bidraget i Eurovisionsschlagerfestivalen?

– Absolut, jag borde inte ha uttalat mig om detta just nu. För det israeliska folket har ingenting med det politiska sammanhanget att göra.

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00