Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

På ett blåsigt Hönö talade Ebba Busch om vården och maktskifte. Foto: Adam Ihse/TT

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i att flytta ansvaret för vården från regionerna. De vill även att förlossningskliniker som lagts ner ska öppnas igen.

Nyheter · Publicerad 14:34, 8 aug 2022

Att sjukvården bör förstatligas är ett krav Kristdemokraterna drivit länge. Ebba Busch återkom till det i sitt sommartal på Hönö, utanför Göteborg.

– Svensk sjukvård lider av ett systemfel som stavas regioner, sade Ebba Busch.

Men även om KD får igenom sitt krav, kommer det att ta tid att organisera om sjukvården.

Därför bör man omedelbart ta itu med förlossningsvården, anser partiet. I den nationella planen bör ingå att vissa förlossningskliniker som lagts ner ska öppnas igen. Busch nämnde Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga. På andra platser ska man säkra kliniker vars framtid nu är hotad.

Varje födande kvinna ska också få ha sin egen barnmorska, kräver Ebba Busch. I förslaget ingår att förlossningsvården ska få 1,7 miljarder extra per år.

KD-ledaren var segerviss i sitt tal.

– Det finns bara ett regerings­underlag som har en plan för Sverige, och det är de fyra partier vars statsministerkandidat är Ulf Kristersson, och som står för en ny start för Sverige, sade Busch i talet.

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00