Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

KD och V motståndare till utredning om surrogatmödraskap

Under tisdagen lyfts ännu en fråga i riksdagens socialutskott där KD går emot de övriga regeringspartiernas linje. Surrogatmödraskap är idag inte tillåtet i Sverige men en majoritet vill se en förutsättningslös utredning om frågan. Något Kristdemokraterna och Vänsterpartiet motsätter sig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2012

Det blir allt vanligare att svenska par som inte kan få barn reser utomlands, låter en kvinna i ett annat land bli gravid och föda parets barn.Idag väntas riksdagens socialutskott föreslå en förutsättningslös utredning om surrogatmödraskap som ska pröva för- och nackdelar med ett eventuellt införande i Sverige, enligt Sveriges radio Ekot. Men Anders Andersson (KD) som sitter i utskottet säger nej till en sådan utredning.

- Grunden för vårt ställningstaganden är att vi inte vill se en lagstiftning som innebär att socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor riskerar att exploateras, för andra människors önskningar. Därför är vi angelägna om att inte utreda en inriktning som tillåter den möjligheten, säger han till Ekot.

Också Vänsterpartiet, som svängt i frågan, säger nu nej till en utredning.
- I dag får fattiga kvinnor i Indien befruktade ägg från västerländska kvinnor, och bära och föda deras barn. Och så får de betalt för det. Det tycker vi är ett gravt utnyttjande, säger riksdagsledamoten Eva Olofsson till Ekot.
– Men även i England, där man gör det på ickekommersiell grund, så har man sett att det har blivit svarthandel. Vi tycker att det finns stora risker att kvinnor utnyttjas och far illa. Därför vill vi inte ha någon förutsättningslös utredning, säger hon.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...