Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

KD och V motståndare till utredning om surrogatmödraskap

Under tisdagen lyfts ännu en fråga i riksdagens socialutskott där KD går emot de övriga regeringspartiernas linje. Surrogatmödraskap är idag inte tillåtet i Sverige men en majoritet vill se en förutsättningslös utredning om frågan. Något Kristdemokraterna och Vänsterpartiet motsätter sig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2012

Det blir allt vanligare att svenska par som inte kan få barn reser utomlands, låter en kvinna i ett annat land bli gravid och föda parets barn.Idag väntas riksdagens socialutskott föreslå en förutsättningslös utredning om surrogatmödraskap som ska pröva för- och nackdelar med ett eventuellt införande i Sverige, enligt Sveriges radio Ekot. Men Anders Andersson (KD) som sitter i utskottet säger nej till en sådan utredning.

- Grunden för vårt ställningstaganden är att vi inte vill se en lagstiftning som innebär att socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor riskerar att exploateras, för andra människors önskningar. Därför är vi angelägna om att inte utreda en inriktning som tillåter den möjligheten, säger han till Ekot.

Också Vänsterpartiet, som svängt i frågan, säger nu nej till en utredning.
- I dag får fattiga kvinnor i Indien befruktade ägg från västerländska kvinnor, och bära och föda deras barn. Och så får de betalt för det. Det tycker vi är ett gravt utnyttjande, säger riksdagsledamoten Eva Olofsson till Ekot.
– Men även i England, där man gör det på ickekommersiell grund, så har man sett att det har blivit svarthandel. Vi tycker att det finns stora risker att kvinnor utnyttjas och far illa. Därför vill vi inte ha någon förutsättningslös utredning, säger hon.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...